140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Крадат с капани дивеча на ловци заради чужденци

Горски ловят с капани дивеча на нашите ловци и го пускат за отстрел срещу пари на чужденци. Става дума за диви прасета, които горски ловят с метални капани.

Ловците в Кърджалийско са пропищели от акциите на горските. Причината е, че те захранват дивите прасета, грижат се за тяхното оцеляване и размножаване, а накрая идват баровците с пачките и ги отстрелват. И всичко това става съвсем законно, пише в. “Нов живот”Кърджали.

Схемата е проста, разказват от ловна дружинка „Кърджали 2”. Те споделят, че са платили шест тона царевица, за да слагат в хранилките на дивите прасета през зимата, за да оцелеят. Това се водят ловно стопански мероприятия и се изискват от закона.

Освен това за подхранване на дивеча се удържат средства и от годишната сума, която те дават за ловни билети и която не е никак малка.

Според действащия закон горските могат да си ловят безконтролно дивите прасета на дружинката. Те ги пускат в Държавно ловно стопанство „Женда”. Тук идват чужденци и баровци, които могат да си позволят да плащат здраво.

За отстрелване на прасе броят 70 евро, за предоставяне на ловно куче още 40 евро, за транспорт още 40 евро, за храна още 40 евро. Сумата набъбва и държавата печели на гърба на ловците.

В района на нашата дружинка има около 60 диви прасета. Като ловят горските, за нас не остава нищо, споделят от „Кърджали 2”.

От ловно-рибарското дружество в Кърджали поясниха, че ловците отдавна негодуват срещу тази практика. Протест от 10 000 души на жълтите павета е довел до промени в закона за лова на първо четене. Предвижда се т.нар. лов в огради за баровци да се забрани.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ