140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Кръщават риба на президента Барак Обама

риба барак обама

Учени от Бишър мюзиъм – музеят на американския щат Хавай,  планират да нарекат новооткрити риби, които се въдят в Тихия океан, в чест на президента на САЩ Барак Обама, съобщава сп. „Нешънъл Джиографик“, цитирано от БГНЕС.

Рибите са открити през юни по време на изследователска експедиция на атола Куре, в северната част на Хавайските острови. Според учените, това са единствените представители на подсемейство Тосаноиди (Tosanoides) извън пределите на териториалните води на Япония. Живеят изключително във водите на морския резерват „Папаханаумокуакеа” в Тихия океан.

С този жест изследователите искат да благодарят на Обама за разширяването на резервата Папаханаумокуакеа. Сам Обама, който е роден на Хавай, в интервю за списанието казва, че кръщаването на новия вид риба на него е чест.

Симпатична рибка – така определил той бъдещата си съименничка, когато му показали изображението й с характерна златиста окраска.

По решение на Барак Обама природозащитната зона в Тихия океан ще бъде разширена и ще стане най-големият морски резерват в света. Така забранената за промишлен риболов територия на резервата ще обхване 1,5 милиона кв. км.

риба барак обама

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ