Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Кристиан Вигенин от евролистата на БСП: Имате в наше лице съюзник за популяризиране на дейността си на европейско ниво (ВИДЕО)

среща вигенин

Поредицата от срещи на ръководството на НЛРС-СЛРБ с кандидатите за народни представители в следващия Европейски парламент завърши с разговор с Кристиан Вигенин – водач на евролистата на Българската социалистическа партия. Срещата се проведе на 3 юни в Дома на ловеца в столицата.

Председателят на УС на НЛРС-СЛРБ Васил Василев запозна Вигенин с основните искания, описани в манифеста на FACE, които задават посоките за диалог в европейската политика за лова през следващите години така, че опазването на биоразнообразието на Стария континент да не бъде в разрез с интересите на над 7-милионната европейска ловна общност и в частност – на българските ловци.

От своя страна, Кристиан Вигенин изслуша внимателно аргументите по всички точки и изрази активната си позиция по всяка от тях.

среща вигенин

Конструктивността на разговора допълнително бе подсилена и от факта, че в голямата си част исканията на европейските и българските ловци съвпадат с принципите за действие, на които ще базират работата си българските евродепутати, излъчени от социалистическата партия. Основните от тях са:  решенията, вземани на европейско равнище, да бъдат основани на здравия разум; да се търсят варианти за ревизиране или опростяване на европейското законодателство, позволяващи на държавите-членки да вземат решения на национално ниво в рамките на общоприетите регулации; да се подхожда с уважение към културата и традициите на народите и страните в Европейския съюз.

„Наясно съм, че по линия на т.нар. зелено законодателство в последните години се взеха доста решения, които изглеждат нелогични за засегнатите страни и невинаги са основани на достатъчно доказателства– коментира Вигенин предстоящото въвеждане на рестрикции за употребата на олово в ловните муниции и рибарските принадлежности. – Когато дадени решения трудно могат да бъдат обяснени, това означава, че има някакви други причини –лобистки или чисто идеологически като основания за вземането им.

Тогава те влизат в противоречие с интересите на страните-членки и гражданите, а това не бива да се допуска, защото такъв тип решения всъщност отблъскват хората и дават аргументи на противниците ни в ЕС да казват, че той всъщност повече ни вреди, отколкото ни помага, което всъщност не е така.“

среща вигенин

Вигенин изрази ангажираност евродепутатите от БСП в бъдещия Европейски парламент да съдействат за прилагане на гъвкав подход в сроковете за въвеждане на новите законодателни изисквания по отношение на употребата на олово и заяви, че евродепутатите от БСП ще търсят подкрепа в Брюксел за прилагане на гъвкавост в регулациите както в ЕП, така и в Съвета на министрите.

„Преди няколко години като председател на Комисията по европейските въпроси в българския парламент участвах в една работна група, създадена от Жан-Клод Юнкер, чиято цел беше да се помисли как може да се ревизира част от европейското законодателство, така че част от ненужните регулации да бъдат премахнати.“

Вигенин допълни, че възнамеряват да направят такъв преглед и сега, включително и по отношение на прилагането на Директивата за птиците и Директивата за местообитанията на национално ниво и да предложат възможности за облекчения като част от по-широка инициатива.

„Българските представители на БСП в ЕП ще подкрепят създаването на интергрупа „Биоразнообразие, лов, селски райони“, заяви още той и допълни – „Имаме високо мнение за работата ви като организация. Ако бъдем подкрепени от българските избиратели на предстоящите избори, организацията ви ще има в наше лице съюзник, който ще подпомага контактите ви на европейско равнище и популяризирането на вашата дейност. Вярвам, че активната ни съвместна работа ще продължи след 9 юни.“

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ