140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Кучето Барс ще дебне за отрови в Източните Родопи

Хасково, Златка Михайлова

Специално обучени кучета ще помагат на природозащитници в борбата с отровите. У нас началото ще бъде поставено с кучето Барс, което скоро ще пристигне в Хасково от Унгария.

Там сега е природощитникът Николай Терзиев, който търпеливо овладява тайните как да бъде добър водач на умния приятел на човека. Терзиев ще бъде неизменно с наистина специалното куче, което ще патрулира в Източните Родопи за намиране на отровни примамки и отровени животни.

При нужда Барс ще бъде „командирован“ и в други райони на страната, обясни Волен Аркумарев от БДЗП.

Лоши практики при третирането с пестициди и незаконно използване на отрови в България водят до заплахи за дивия свят. Опасността е особено голяма за лешоядите, които се хранят с мърша и затова са наричани санитари на природата.

Незаконното използване на отровни примамки е сред главните причини за намаляване на популацията на лешоядите и други редки птици, поставени под закрилата на закона, обясняват природозащитници от БДЗП и Фондация „По диви Родопи“.

Опазването на тези птици е важно, защото почистват от трупове и по този начин предотвратяват разпространението на болести. Това има и своята финансова полза, тъй като не е нужно труповете на животните да се изпращат в екарисаж.

Задача на Барс, който е кръстоска на немска и белгийска овчарка, ще бъде да претърсва определени терени и да намира трупове на отровени животни или храни – отровни примамки. Голямата задача е да се гарантират територии без отрови за животинския свят в Източните Родопи и хората да се възпират от използването на този незаконен метод.

Кучета за борба с отровите сега действат в Северна Гърция в райони, в които гнездят египетски лешояди. Когато надушат отрова, те реагират веднага.

В летописа на унгарските орнитологични организации легендарно е кучето Фалко, открило над 800 отровени животни.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ