140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Курбан, стрелби, награди и веселие на „Дъбника“

Галина Ганова, в. “Наслука”

Две седмици преди откриването на едрия лов край Враца се проведе традиционният ловен събор. Пукотът от пушки събуди есенното утро, а в казаните вече се вареше вкус­ната курбан-чорба на опитния готвач Миладин и помощни­ците му.

В турнира по стрелба „Скийт“ тази година участ­ваха три отбора, а в индивидуалната надпревара мерник премериха седемнадесет ловци. От тях най-точен се оказа Стефан Асенов от дружинката в село Главаци, който за поредна година се реди в челната тройка. Втори в класи­рането остана Георги Георгиев от Враца IV, а престижното трето място зае Петър Тодоров – младата надежда и гор­дост на авджиите в село Тишевица, за когото вярват, че всяка година ще се качва на почетната стълбица.

Награди­те, осигурени от ръководството на ЛРС-Враца, бяха доста привлекателни. Освен традиционната купа Стефан Асенов получи ваучер на стойност 100 лева за пазаруване в лов­ния магазин. Носителите на второ и трето отличие, освен грамотите, получиха ваучери съответно за 70 и 50 лева.

За поредна година за купата в отборното класиране от­ново се пребориха стрелците от дружинката в Тишевица, в състав Момчил Иванчев, Петър Тодоров и Христо Кръстев. За второто място борбата бе между отборите на Главаци и Вировско. В последвалото дубле към актива на Виров­ско бяха добавени повече точки, което изведе отборът на второ място.

Освен че се окичиха с купата, победителите от Тишевица ще получат за Никулден 30 кг риба от рибар­ниците на сдружението и 30 броя патици. За второ и трето място организаторите отредиха грамоти и съответно 20 и 15 кг риба, плюс 20 и 15 патици.

Наградите връчиха пред­седателят на ЛРС-Враца инж. Николай Ненчев и дългого­дишният ръководител инж. Стоян Стоянов. Гост на събора бе инж. Георги Младенов, експерт от НЛРС.

„Враца е един от стволовете на Националната организация. Благодарим Ви, че въпреки напрегнатото ежедневие, намирате време и сили да отстоявате принципите на лова, да разселвате дивеч и да организирате празници“, обърна се той към ло­вците и им пожела слука в предстоящия ловен сезон.

Изненада за всички бе же­стът на ловците от „Враца – II”, които връчиха плакет на своя председател Петър Банчев с особена призна­телност – за неговите три­десет годишни грижи към дружинката.

Официалната част завър­ши с освещаване на курбана и знамената на дружинките. Развлекателната програма включваше атрактивни из­пълнение на танцовия със­тав за модерен балет „Ме­джик“ към Военния клуб в града и диджей, а музиката огласяше местността „Дъб­ника“ до късния следобед.

Още снимки от събора – на собствената страница на ЛРС Враца в сайта “Дивото” и във вестник “Наслука”

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ