Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Литва е световен шампион при „ледените рицари“

литва шампион

При екстремни условия – лошо време, снеговалеж, студ и дебела цял метър ледена покривка се проведе XX Све­товно първенство по риболов на лед. На обширен водоем в околностите на град Хархорин в северната част на Монголия се събраха общо 10 отбора: едни с нескрити амбиции за челни места, други на олим­пийския принцип да вземат участие, пък каквото стане като класиране.

Отборът на Литва беше изключително силен – и като тактика, и като индивидуално­сти и спечели безапелационна победа. За второто място бит­ката се водеше до последно между съставите на САЩ и Украйна. След обявяване на резултатите американците се оказаха първи подгласници на шампионите, а украинците трябваше да се задоволят с третото място. Шестицата се допълни от тимовете на Есто­ния, Финландия и Латвия. До­макините на мондиала заеха осмо място, като изпревариха в крайното класиране отбори­те на Швеция и Норвегия.

литва шампион

Показателно е, че челна­та тройка в индивидуалното класиране се окупира изцяло от литовци. Световен шампи­он стана Аринас Коска, а до него на почетната стълбица се наредиха съотборниците му Артурас Сквирба и Леонас Миндаугас.

Прави впечатление огромни­ят прогрес на американците. На Световното първенство, проведено у нас през 2019 г. на язовир „Широка поляна“, те бяха сред аутсайдерите. Впоследствие натрупаха меж­дународен опит и се изкачваха все по-нагоре в класирането на следващи мондиали. Сега са вицешампиони, а може би в скоро време ще се прицелят и във върха.

Български отбор на това издание на най-големия све­товен форум в подледния риболов нямаше. Заради ор­ганизационни неуредици у нас не се проведе и държавен шампионат в тази дисциплина. По същата причина не е из­лъчен национален отбор, а и такава далечна дестинация е прекалено скъпо удоволствие за нас, след като се налага са­мофинансиране, заради хро­ничен финансов недоимък и липса на държавна подкрепа.

Крайно класиране

1. Литва – 27 н.т.

2. САЩ – 42,5 н.т.

3. Украйна – 45,5 н.т.

4. Естония – 52 н.т.

5. Финландия – 54,5 н.т.

6. Латвия – 54,5 н.т.

7. Казахстан – 59,5 н.т.

8. Монголия – 62 н.т.

9. Швеция – 69 н.т.

10. Норвегия – 73,5 н.т.

Ивайло ДИМИТРОВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ