140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Бруцелоза

Кой е причинителят?

Причинява се от бактерии от рода Brucella – аеробни, грам-отрицателни, с кръгловата форма, които са силно устойчиви във външната среда.

Кои организми са възприемчиви към заболяването?

Те се развиват и размножават в крави, овце, кози, свине, кучета и диви животни.

Как се предава?

У бременните животни те предизвикват аборт. В околната среда бруцелните бактерии попадат посредством околоплодните води и ципи, заразен плод и заразена плацента, изпражнения и урина. Те се откриват в млякото, млечните продукти и месото. Инфектирането на човека става най-често при консумиране на заразени или замърсени храни. По-рядко замърсяването става чрез кожата и лигавицата по въздушен път – при обработка на кожи, стригане на вълна и др.

Как протича и клинични признаци?

След инкубационен период от 1 до 3 седмици се появяват първите болестни признаци – втрисане и повишаване на телесната температура до 39-40 градуса С, обилни изпотявания, главоболие, ставни и мускулни болки, болка и зачервяване на гърлото. Тези признаци се изявяват остро или постепенно. Въпреки високата телесна температура общото състояние на болните не е силно нарушено. Характерен признак е увеличаването на много групи лимфни възли – по шията, под мишниците и по други места. Увеличават се черния дроб и далакът. Артериалното налягане се понижава. Нерядко се развива възпаление на мозъчната обвивка (менингит) и на мозъка (енцефалит).

Съществува и т. нар. хронична форма, при която повишената телесна температура се наблюдава месеци и дори години, а черният дроб и далакът са трайно увеличени. При хроничната форма на бруцелозата се засяга опорно-двигателния апарат, като се развива артрит на големите стави. Особено често се засягат тазобедрените и коленните стави, което нерядко води и до обездвижване. У заболелите бременни бруцелозата предизвиква аборт.

Как да се предпазим от заразяване?

Профилактиката е от голямо значение. Заболелите животни се изолират и унищожават. В бруцелозното огнище се извършва дезинфекция. Хора, работещи със съмнителни контактни животни трябва да използват ръкавици, очила и маски. Да не се консумират храни от нерегламентиран произход. При съмнение за заболяването веднага се свържете с ветеринарен лекар.

Facebook
Twitter
LinkedIn
ЛОГО - СЛРБ