140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Класическа чума при свинете

Кой е причинителят?

Класическата чума при свинете е високопатогенна болест, от която боледуват домашните и дивите свине, а в България и свинете от породата Източно-балканска свиня. Заболяването се причинява от РНК вирус. Характеризира се с треска, диария, засягане на дихателната система. Проявява се с висока смъртност обикновено при младите животни, чести са и случаите на оздравяване. Поддава се на лечение, но поради икономическите щети, които нанася то не е целесъобразно.

Къде е разпространена болестта?

Рискови зони са северните и западните райони на страната в дълбочина от 40 км от граничната ивица.

Как се предава класическа чума при свинете?

Директно чрез контакт между болни и здрави животни. Източници на вируса са:

  • кръв, тъкани, секрети от болни и мъртви животни;
  • животни, които са оцелели и са се възстановили от инфекцията;

Косвено чрез:

  • Хранене с отпадъци, съдържащи заразено свинско месо или месни продукти;
  • Околна среда контаминирани (заразени) с вируса материали и повърхности (помещения, транспортни средства, дрехи и др.). Вирусът може да оцелее в изпражнения от свине до 6-10 дни.

Как протича класическа чума при свинете?

Клиничните признаци на класическата чума при свинете варират в голяма степен, което дава предпоставка за погрешни диагнози с други болести по свинете. Симптомите зависят най-вече от възрастта на животните и от вирулентността на вируса. Обикновено заболяването се проявява в по-тежка степен при младите свине. Заболяването може да протече в три форми: остра, хронична и пренатална форма.

Острата форма най-често се проявява при подрастващите свине. Първоначалните признаци са липса на апетит, летаргия, треска, конюктивит, уголемени лимфни възли, респираторни признаци, запек последван от диария. Типичните синкави кръвоизливи по кожата най-често се наблюдават в областта на ушите, опашката, корема, вътрешните части на крайниците в рамките на две до три седмици от заразяването до смъртта. Често се наблюдават и неврологични признаци, като нестабилна походка „ходене в орехови черупки“, некоординирани движения и конвулсии. Смъртта обикновено настъпва в рамките на един месец.

Хроничната форма се проявява в случай, когато свинете не са в състояние да изградят ефективен имунен отговор срещу вируса. Първоначалните симптоми са като при острата форма. Липсват характерните кръвоизливи по кожата. Патологичните изменения по вътрешните органи могат да липсват.

Пренатална форма – инфекцията в ранна бременност завършва с аборти и мъртво родени. Инфекцията при свине в 90 дневна бременност може да доведе до раждането на заразени прасенца, които да не показват признаци на болестта, но са вирусоносители и вирусоизлъчватели. След раждането те могат да покажат слаб растеж и отслабване. Тези прасета играят важна роля за разпространението на вируса, тъй като излъчват вируса до смъртта си.

Патологоанатомични изменения на вътрешните органи

Наблюдава се, потъмнял и увеличен далак, кръвоизливи в лимфните възли, коремните ципи, стомашната и чревна лигавица в бъбреците, кръвоизлив в бъбречното легенче, и некрози по червата.

Опасна ли е класическата чума при свинете за човек?

Класическата чума по свинете не засяга човешкото здраве. От вируса могат да заболеят домашната свиня и Европейската дива свиня.

Ако видя съмнителен случай за класическа чума при свинете какво трябва да направя?

Веднага се свържете със ветеринарен лекар, най-добре е с официалния ветеринарен лекар във Вашия регион. Ветеринарните органи ще предоставят пълен набор от проби до Националната референтна лаборатория за изследване: кръв, проби от далак, лимфни възли, сливици и бъбреци, които се съхраняват при 4˚C.

Лекува ли се класическата чума при свинете и съществува ли Програма за контрол и ликвидиране на болестта­?

Разработена e орална ваксина за дивите свине, която е залагана от 2005 до 2010г. основно в общините в близост до границите със Сърбия, Македония и Румъния. Профилактиката и контрола на потенциални огнища (докладване, хигиенни мерки, строги карантинни мерки, унищожаване) все още са най-добрите мерки за профилактика и борба. Има работеща програма за контрол и изкореняване на болестта. Директива 2001/89/ЕС. Напомняме, че от отстреляните диви свине следва да се предават проби за контрол на ваксинацията (далак, бъбрек, лимфен възел и др).

Facebook
Twitter
LinkedIn
ЛОГО - СЛРБ