Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

„Ловът – Факти или Басни?“: 65-тата Генерална асамблея на CIC се проведе в Мадрид

На 4 и 5 май в Мадрид, Испания, се проведе 65-тата Генерална асамблея на Международния съвет по лова и опазване на дивеча (CIC). От българска страна присъстваха шестима членове на CIC, като ръководител на делегацията беше инж. Васил Василев, председател на УС на НЛРС-СЛРБ.

По време на двудневното събитие бяха дискутирани аспекти от лова, които в момента са подложени на атаки от страна на противниците му. Жорж Аман, президент на CIC, подчерта, че ловците са на прав път и печелят все повече доверие. „Неимоверните усилия на CIC на местно и международно ниво да води все повече дискусии, свързани с устойчивото използване водят до все по-голяма приемственост в обществото. Не търсим съгласие, това е нещо много лично, но се нуждаем от разбиране и приемане на фактите, както и разбиване на митовете“ – каза Аман по време на конференцията.

Няколко основни момента бяха обект на дискусии по време на асамблеята. Първият от тях е кампанията на FACE и CIC, чиято цел е да окуражи ловците от всяка държава да дарят по 1 евро на година за всяка от двете организации. По този начин би се гарантирала финансовата сигурност на FACE и CIC и в следствие на това имиджът на ловните организации и ловците пред широката общественост и институциите би бил подобрен.

Освен чрез тази кампания, свидетелство за все по-тясното сближаване и съвместна работа между FACE и CIC беше и фактът, че по време на официалната гала вечеря президентът на CIC, Жорж Аман, и президентът на FACE, д-р Михл Ебнър, седяха на една маса. До тях бе и Занг Ксиншенг, президент на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN).

Друг ключов момент е, че Националното ловно-рибарско сдружение беше удостоено със златен сертификат за отличие и медал в чест на 120-годишнината от основаването на организацията.

По време на асамблеята бе прието и решение членството на Конфедерацията на ловните асоциации в Южна Африка (CHASA) и Професионалната ловна асоциация на Южна Африка (PHASA) към CIC да бъде прекратено. До изключването на двете организации се стигна след като през ноември 2017 г. те промениха уставите си и така позволиха техни членове да бъдат и лица, практикуващи лов на лъвове, отгледани в резервати. Това действие е в разрез с политиката на CIC, чийто изпълнителен комитет прие през септември 2016 г. Резолюция 13 на IUCN от 2016 г., в която се призовава ловът на лъвове, отгледани в резервати, да бъде обявен за незаконен. Редица уважавани ловни организации като Safari Club International, Dallas Safari Club, Професионалната ловна асоциация в Намибия и Оперативната и професионална ловна асоциация в Африка изразиха подкрепа за забраната на този вид лов. Членовете на CIC, присъстващи на Генералната асамблея в Мадрид, решиха със 114 гласа „за“ срещу 3 „против“ и 9 „въздържал се“, че CHASA и PHASA са в нарушение на политиката на CIC и така изключването на двете организации беше потвърдено.

Изключителен интерес предизвика и панелната дискусия на тема „Устойчиво месо: факти или басни.“ В нея се включи и Товар Серули от САЩ, който представи себе си като „бивш веган, превърнал се в запален ловец и природозащитник“. В презентацията си г-н Серули описа пътуването си от вегетарианството към лова като средство за опазване на околната среда и добиване на качествена храна. Освен собствената си история, той сподели и още примери за вегани, открили себе си в лова. Серули заяви, че ловците са основни действащи лица в природата, отнасящи се с уважение към жизнения цикъл и смъртта на животните. Тези ценности имат дълбока история и обещаващо бъдеще, особено по отношение на устойчивата храна. „Перспективата към ловците не зависи особено от победата над шепа опоненти, които ненавиждат дейността ни. Зависи от това да успеем да убедим всички, че ловът се ръководи от ценностите, които и самите ни противници споделят“, добави Серули.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ