140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ловът на диви свине в ЛРС-Павликени все още е слаб

павликени лов

Не може да се каже, че ръ­ководството на сдружение „Ловно-рибарско дружество- Павликени”, в което членуват ловците не само от Павли­кенска, но и от съседната Су­хиндолска община, е доволно от отчетените резултати за отстрела на диви свине през отминалия ловен сезон.

На­истина, в сравнение с 2020 г., данните са по-обнадеждаващи – при 4% изпълнение на плана сега то е 23%. Отстреляните диви животни са повече, ала не и толкова, колкото би тряб­вало да бъдат и колкото са отчитани преди време.

Няма и големи глигани с глиги, достой­ни за медали, с каквито ловни­те дружини се хвалеха по-ра­но. Явно АЧС и в този район е нанесла сериозни щети върху запасите на едрия дивеч, но тазгодишната пролетна такса­ция все пак донесе известен оптимизъм.

Има някакво подо­брение в популацията на диви­те свине, затова очакванията са заразата по-скоро да отми­не и да дойдат ловни сезони с предишните добри резултати.

Отстрелът на диви свине се извършва предимно в по­лупланинския район, главно в Сухиндолската община. По над 10 успешни изстрела отчи­тат дружините във Вишовград, Сухиндол. Останалите имат няколко отстреляни животни от вида.

Ловците от полските села на ЛРС-Павликени обаче – Караисен, Недан, Сломер, не могат да се пох­валят със слука и това не се отнася само за последните 2-3 години. Дивите свине винаги са били рядкост в тукашните ловни полета и ловците раз­читат предимно на пернатия дивеч – пъдпъдъци, фазани, водоплаващи. Тук любители­те на птичия лов не могат да се оплачат.

През отминалата зима, въпреки неподходящи­те за водолюбивите пернати температури, такива птици не липсваха, главно по река Ро­сица, и дружините се предста­виха горе-долу добре.

Ловците от полския район предпочитат да излизат най-вече за фаза­ни, с които отчитат по-добър отстрел. В бъдеще обаче на­дали ще е така.

Милка Денева

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ