Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ловът с лък вече е достъпен за млади ловци в Унгария

унгария лък

Унгарското правителство измени съществено ловното си законодателство, поставяйки начало на нова епоха по отношение на ловуването с лък при младежите. Промените влязоха в сила от средата на юни 2023 г. и акцентират върху поддържането на традиционни ловни практики, паралелно с насърчаването на технологичния напредък.

Според новата нормативна уредба младежите (на възраст 16 години и повече) вече имат право да участват в ловни излети, при условие че отговарят на необходимите условия. Това означава успешно полагане на стандартния изпит за придобиване право на лов, в допълнение със специализирани изпити за тези, които се интересуват от лов с лък или соколарство.

Новите разпоредби предвиждат младежите да имат право да ловуват с лък само едър дивеч. За да се осигури най-висока степен на безопасност, младият ловец трябва да задължително да бъде с опитен придружител, притежаващ сертификат за ловуване с лък, който му дава право да практикува този вид лов най-малко пет години.

При лов на дребен дивеч законът позволява използването на гладкоцевно оръжие и карабини калибър 0.22, но отново при задължително изискване младият ловец да е придружен от опитен водач.

След съответното обучение на младите ловци вече е разрешен и ловът със соколи, като по този начин се разширява обхватът на достъпните за тях ловни дейности.

Унгарското правителство очаква, че новите разпоредби ще увеличат интереса към лова, като се предоставят възможности младото поколение да се наслаждава активно на тези традиции в безопасна, контролирана и етична среда.

Този подход подчертава усилията на Унгария да балансира традицията с технологията, гарантирайки опазването на ловните обичаи за бъдещите поколения.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ