140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ловът стартира с три нарушения и един инцидент

Три акта за нарушения на Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/ и един инцидент е равносметката от проверките на Изпълнителна агенция по горите през първите два дни на ловния сезон на пернат дивеч.

Ловът на пернат дивеч стартира в събота и с него започнаха и масови проверки от горските служители за спазването на законовите разпоредби.

Горските инспектори на Регионална дирекция по горите – Бургас написали акт на ловец, чиято пушка е била заредена с повече от три патрона, което е в нарушение на разпоредбите. Нарушението е констатирано в землището на с. Хаджиите, общ. Карнобат.

Извън закона е ловувало лице в землището на софийското село Богданлия, община Елин Пелин. При проверката ловецът не е представил необходимите документи, за което му е съставен акт от горските служители на Регионална дирекция по горите – София.

В местността Ръжанска река на територията на Държавно горско стопанство – Самоков е констатирано нарушение на ловец, който е ловувал със звуковъзпроизвеждащо средство, забранено от закона. Устройството е задържано и на нарушителя е съставен акт за нарушение по ЗЛОД.

Регистриран е и инцидент със самопрострелял се ловец край пловдивското село Лилково.

През първите два дни на ловния сезон горските служители на регионалните дирекции по горите и Изпълнителна агенция по горите са направили повече от 1500 проверки за спазване на разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча. Проверени са 550 ловни дружини, 310 превозни средства, 3050 ловци, 16 други физически лица.

Глобите за нарушения по ЗЛОД за физически лица са от 100 лв. до 5000 лв. като при повторно нарушение могат да достигнат 8 000 лв. За юридически лица глобата е до 30 000 лв. 

Проверките продължават като ще включват и спазването на противопожарните правила за опазване и защита на горските територии.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ