140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ловецът Мишо Михайлов „отстреля“ голяма литературна награда

награда михайлов

Писателят ловец Михаил Михайлов-Мишо е първият носител на приза „Орфей“ за нов неиздаван български роман. Неговият „Перфидни илюзии“ е бил предпочетен пред 99 други творби, като кандидати са били и редица известни имена в българската литература.

Михаил Михайлов е активен член на Съюза на ловците и риболовците в България и на Комисия му по ловна етика, традиции и приемственост. Познат е на читателите на списание „Лов и риболов“ най-вече с разказите от сборника „Лов и любов“, част от които бяха публикувани под рубриката „Африкански пусии“. Заради тази книга, както и заради „Бушменска прокоба“, която се изучава в учебната програма на Република Намибия, го наричат „българският писател на Африка“.

Литературната награда „Орфей“ е учредена от журналиста и писател Стоил Рошкев със средства, останали му от продажбата на наследствен имот. Макар и нова, тя се очертава с най-голяма материална стойност у нас, тъй като наред с моралното поощрение носи и 12 хил. лв.

От фондация „Приз Орфей“ обявиха намерение да я връчват веднъж на две години. В журито влизат литературният историк проф. Симеон Янев (председател), писателят Румен Леонидов, инициаторът на приза Стоил Рошкев и журналистката Нора Стоичкова.

награда михайлов

При получаването на награда в пресклуба на БТА днес Михаил Михайлов обяви, че дарява обратно десет процента от нейната стойност и призова следващите носители да го последват с идеята да бъде връчвана, колкото се може по-дълго.

„Убеден съм, че „Перфидни илюзии“ ще се изучава в България така, както „Бушменска прокоба“ в Намибия“, заяви проф. Симеон Янев.

Според него, макар действието да се развива предимно в българското посолство в Етиопия и в Намибия, „това е българоцентричен роман – откровен и честен, който без да е роман за преживения от нас преход, е творба, от която преходът може да бъде разбран“.

От журито анонсираха „Перфидни илюзии“ и като „книга на удоволственото четене“, от която читателят ще се радва, ще се смее и ще плаче. А авторът обеща да я издаде в най-скоро време.

За нашите читатели Мишо разкри, че макар „Перфидни илюзии“ да не е книга за лов, голяма част от историите в нея са свързани с ловните и риболовните му страсти, които навремето са го отвели в Намибия, за да свърже съдата си с тази страна за дълги години.

Калин Първанов

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ