140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ловната Коледа – традиция и кауза

„Не в многото е доброто, в доброто е многото“, казва Неофит Рилски и тази негова сентенция е най-добрата илюстрация на смисъла на благодеянието, което ние често обличаме с други думи, като благотворителност, спонсорство и т.н. А значението в чисто човешки план е благородно дело на ползу роду.

Дарителството не е само жест, то е съпричастност и любов, които раж­дат надежда в човещината и вяра в доброто. В основата му стоят солидарността, съпричастието и чувството за принадлежност към определена общност. А ловната общност познава силата на дарителството, то е кодирано у нея още преди 120 години със създаването на Националната организация. Трайната дарителска готовност е кауза за ловците, а щедростта им е пословична към хората, природата и животните. С тяхно участие са ремонтирани и построени множество манастири, параклиси, църкви, чеш­ми, помагали са на пострадали и бедстващи, на деца в неравностойно по­ложение, на колеги в нужда и още, и още… Винаги когато обществото има повик, ловците се отзоват.

Но сякаш по празниците се изостря желанието у хората да сторят нещо добро, да направят щастливи събратята си в неравностойно положение, да откликнат на болката на всяко живо същество. Това е същността и на нашата Ловна Коледа, която за 13-а поредна година се провежда. В навечерието на Коледните и Новогодишните празници ловците засилват своето дарителство, а после сядат на празничната трапеза със семействата си щастливи, че са сторили още едно добро. Прекрасен пример за наследни­ците, които ще поддържат традицията на дарителството жива.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ