Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ловната организация в Брезник отпразнува 120-годишен юбилей

Ася АСЕНОВА

На 16 юни се проведе юбилейният събор по случай 120-ата годишнина от създаването на ЛРС-Брезник. Ловците преминаха в тържествено шествие през центъра на града. Началото на днешното сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол“ – град Брезник“ се поставя в далечната 1898 г., когато през месец юли двадесетина ентусиазирани брезничани, любители на природата и ловния спорт, създават под името „Ловно-стрелческа организация „Сокол“ дружество с председател Симо Котев Кафеджийски. С този акт в малкия провинциален град започва живота си една обществена организация, която дава добрия тон и прекрасните инициативи са оставили дълбоки следи в бита и спомените на брезничани, подчерта в приветственото си слово председателят на сдружението Валери Величков. По думите му подкрепата на местните жители към ловното дружество винаги е имала сериозни измерения, но това много личи от факта, че за строежа на ловната хижа в местността „Бърдото“ през 1922 г., ученици и граждани на гръб и мулета пренасяли материали. Оттогава до днес ловната хижа е едно от най-привлекателните кътчета на Брезник.

Българският ловец днес не само ловува, но се грижи и за опазването на природата, заяви още Валери Величков. По думите му 120 години след началото брезнишките ловци обогатяват фауната и стабилизират дивечовите запаси – разселват яребици, подхранват животните в трудни за тях моменти, създават дивечови ниви и др. Ежегодно инвестираме в природата над 4 000 лв. за създаване на 70-100 дка дивечови ниви, осигуряваме над 6 800 кг концентриран фураж, сено, листници, солища и др., допълни Величков.

ОТКРИХА НОВОТО СТРЕЛБИЩЕ СЪС СЪСТЕЗАНИЕ

По случай юбилеят бе открито ново стрелбище в близост до с. Гоз. То е разположено върху 21 дка, може да се ползва за две дисциплини – ловна стрелба „Скийт“ и „Трап“. Построени са две кули, предстои доизграждане на коридор за карабини, до есента ще бъдат направени и трасета със силуети на бягащ заек и диво прасе. Предвижда се да се построи битова сграда с баня и тоалетни. Активно съдействие за изграждането му оказва работещата на територията на общината компания „Асарел Инвестмънт”. Лентата на новото стрелбище прерязаха Валери Величков и управителят на дъщерната фирма на инвеститора – „Трейс Рисорсиз“ Атанас Тасмов.

ОСВЕЩАВАНЕ НА ЗНАМЕНАТА

Четири години след създаването си ловната организация изработва своя символ – знамето на организацията, чийто оригинал днес след повече от един век, отново е тук. То бе осветено от отец Васил от село Бегуновци, заедно със знамената на дружинките.

От името на Националната ловно-рибарско организация приветствие поднесе Виктор Вучков – член на Управителния съвет. Той подари статуетка на сдружението по случай юбилея. Брезнишките ловци бяха поздравени и от ръководителите на сдруженията в Пернишка област, на горските стопанства и много други гости. На тържеството присъства и кметът на Перник Вяра Церовска. На церемония бяха наградени активни ловци и риболовци за приноса им в ловното и риболовното дело, както и за издигането на имиджа на сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол“ – град Брезник“.

НАГРАДЕНИ ЛОВЦИ

Илия Любенов Божилов – ЛРД „Режанци-Красава“
Стефан Рангелов Димитров – ЛРД „Режанци-Красава“
Велизар Петров Михайлов – ЛРД „Брезник“
Димитър Георгиев Милев – ЛРД „Бабица“
Филип Стоянов Стойнев – ЛРД „Долни Романци“
Григор Станоев Марков – ЛРД „Долна Секирна“
Никола Ванков Николов – ЛРД „Станьовци“
Симеон Стратиев Джереманов – ЛРД „Кошарево-Гигинци“
Васил Славчев Ефтимов – ЛРД „Садовик“
Лозан Виодоров Иванов – ЛРД „Ноевци“

Цветко Йорданов Александров – ЛРД „Селищен дол

Специална награда – марков ловджийски нож от кмета на община Брезник Васил Узунов и директора на Държавно горско стопанство – Брезник Петър Савев, бе връчен на Лозан Симов Иванчев и Стефан Рангелов Димитров от ЛРД „Режанци-Красава“. Те заслужиха отличието заради дългогодишното им членство в ловната организация, принос към развитието на ловната дейност и култура, както и предаване на ловните традиции на най-младите.

Награди бяха връчени и на победителите от дружеството състезание, провело се миналата седмица. В дисциплината „Скийт“ първо място зае Александър Симеонов Стефанов от ЛРД „Режанци-Красава“, втори е Милен Рангелов Божидаров от ЛРД „Станьовци“, трети – Светослав Атанасов Димитров от ЛРД-„Ноевци“.

Призьори в дисциплината „Трап“ са Павел Димитров Аврамов от ЛРД „Красава“; Георги Владимиров Лумбаров от ЛРД „Бабица“ и Владимир Кирилов Сергиев от ЛРД „Бабица“. Отборни отличия в дисциплината „Скийт“ грабнаха ЛРД „Режанци-Красава“, ЛРД „Красава“ и ЛРД „Ноевци“.

В дисциплината „Трап“ отборни отличия заслужиха ЛРД „Красава“,ЛРД „Бабица“ и ЛРД „Садовик“. Първенците от риболовното състезание, провело се на язовир „Слаковци“, са Николай Йорданов Димитров, Велизар Евгениев Евродимов и Евти – Емилияна Стилиянова Георгиева.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ