140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ловни стопанства от Североизтока начело в класация за трофеи от муфлон

Ловни стопанства към Североизточно държавно предприятие са на първите три места в класацията за трофеи от муфлон през последните пет години, съобщава Радио Дарик от региона.

Средната им дължина е над 90 сантиметра. Приходите от ловен туризъм през септември възлизат на близо 256 000 лв.

Трофеите със златни медали са отстреляни в Държавно ловно стопанство „Балчик”. Те са получили оценки от 235 и 226,9 точки. Третият трофей е добит в ДЛС „Паламара“ и е с оценка от 232,80 т.

„Оформяйки статистиката, интересното което се получи е, че добитите трофеи за последните пет години на територията на Североизточното държавно стопанство заемат първи места. Една част от тях влизат в челната петица на националната статистика“, обясни Тервел Стефанов – експерт в ловно-стопански дейности в СИДП-Шумен.

Месец преди откриването на лова на диви свине стартира сезонът за трофеен лов на благороден елен, който е емблематичен за организирания ловен туризъм в България. До момента в ловните стопанства към Североизточното държавно предприятие са отстреляни 33 благородни елена.

„Дванайсет от тях са със златни медали, като най-добрият от тях е с тегло 12 килограма и 120 грама и оценка малко под 228 точки. Сребърните медали са 10, а 4 са бронзовите медали. Три елена имаме без медали, които са селекционен отстрел и не подлежат на оценка. Имаме и 4 елена, които в момента изчакват да мине съответния период след обработката преди да бъдат оценени“, допълни Тервел Стефанов.

Приходите от ловния туризъм в Североизточното държавно предприятие от началото на годината са 547 732 лв. До края на активния ловен сезон остават още три месеца. От предприятието апелират да се спазват правила за безопасност и за провеждане на ловните излети в съответствие със законовите изисквания.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ