140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ловните беседки в ЛРС-Кърджали оживяха

кърджали лов

Откриването на новия ловен сезон си остава най-дългоочакваното събитие за ловците от Сдружението на ловците и риболовците в Кърджали, въпреки че през последните двадесет години  птичият лов не е сред основните в сдружението.

Пъдпъдъците, гургулиците и гривяците рязко са намалели.

Независимо от тревогите около пернатата слука всички дружини откриха вълнуващо новия сезон. След няколко месечно затишие   ловните беседки оживяха. Това бяха местата, където около богати трапези, на които  по традиция не липсваше агнешка дроб сърма и агнешко печено, беше  даден старт на новия сезон.

Най-приповдигнато беше настроението на ловците от дружина Паничково. 13 август 2022 г. ще остане историческа дата за тях. На този ден беше открит ловен дом на дружината.

„Това е една дългоочаквана мечта за нас – казва председателят Халим Басри, който 30 години оглавява дружината.

Ловците от дружина Кърджали-1, на която председател е Христо Петров, се събраха на беседката в Коджак дере в района на село Дъждовница. Сред основните  организатори на обяда беше Петър Павлов. Отриването на сезона за някои е семеен празник. Известният ловец Ангел Авренлиев пристигна със сина си Димитър, който е ловец, и с внуците си Ангел и Борис.

Ловците от дружина Костино предпочетоха  традиционното си място – ловната беседка край село Звънче. И от тях почти никои не излезе на лов, защото сушата е голяма и няма птици.

кърджали лов

 „Ще наблегнем на груповия лов на дива свиня, за нас най-важното е да се спазват правилата и всеки, който е излязъл на лов, да се прибере жив и здрав, казва председателят на дружината Раиф Емин.

кърджали лов

Дружина Стремци се събра на беседката си край село Стремци или както я наричат ловците – нашата лятна база. Сутринта на лов излязоха младите ловци, които са най-нетърпеливи. Направиха сефтето, като удариха 7 гривяка и 20 пъдпъдъка. През това време председателят на дружината Митко Петров беше се нагърбил с организацията на първия за сезона мохабет.

Председателят на сдружението на ловците и риболовците в Кърджали Васил Дончев пристигна на място в тези дружини, за да ги поздрави с началото на сезона и да им пожелае слука.  

Текст и снимки: Валери КОВАЧЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ