140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ловните сигнали на Германия се пренасят в Габровско

Скоро по ловните полета на Габрово ще се чуват ловните сигнали на Германия. “Да чуеш сигнала „Поздрав” за начало на лова – това е тръпката” – казва Венци Маринов, председател на габровското ловно сдружение. “Както е в Германия и Австрия. Там за всяко паднало животно има сигнал. Имат сигнал дори за подхранване на дивеча. За край на лова. Това е ловна култура, добър вкус към ловния живот. Там не може да станеш ловец, ако не разпознаваш акустично всеки ловен сигнал.”

Идеята да пренесе ловната музика на Германия у нас г-н Маринов прихваща от своя съученик Христо Владов, който е преподавател в музикалното училище „Моншау”, община Аахен, Северен Рейн-Вестфалия в Германия, който всеки петък преподава и ловна музика. Заедно с него в Габрово бе и Петер Менникен – ловец и музикант на ловни сигнали, които са от 120 до 150 и се свирят по ноти.

Догодина ловният оркестър на Петер ще навърши десет години, само че замисълът е той да направи юбилейния си концерт в Габрово. Колегите му от оркестъра имат намерение да дарят на всяка дружинка по една хорна, като набират средствата от джобните си пари. Дотук подариха пет хорни, от които още този ловен сезон, според г-н Маринов, трябва да се чуят двата основни сигнала за начало и край на лова. В следващите три години дружинките освен хорни, трябва да имат и музикант.   

“Отстреляният дивеч се реди в редичка и чак тогава музикантите изпълняват сигнал за всяко паднало животно. Той е израз на благодарност за това че, животното си е дало живота и душата за удоволствието на ловците” – каза Петер след като изсвири няколко от най-често изпълняваните ловни сигнали.

 

Мариана Мандичева

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ