140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ловци алармират за пореден случай на отровени животни

отровена дива свиня

Нов случай на отровени животни в Източните Родопи бе регистриран миналата неделя, съобщава в. “Нов живот” – Кърджали.

За проблема отново алармираха ловци, след като откриват по време на ловния си излет прясно отровена дива свиня. Това се случва едва седмица след като в същия район бяха открити отровни примамки.

Броят на намерените жертви до момента е 14, а двата инцидента, които са свързани, представляват сериозна заплаха за здравето на хората в района, предупреждават експерти. Заради опасността за живота и здравето на хората и животните в областта от началото на седмицата в търсенето се включи и допълнителен екип за борба с отровите от съседна Гърция.

Все още не е ясно каква е отровата, но се знае, че е изключително силна и бързодействаща. Обилните валежи през последните две седмици допълнително влошават ситуацията, тъй като съществува реална опасност отровата да попадне в подпочвените води и от там в храната на хората и домашните животни, например чрез ядливи растения и гъби.

Сериозна е и заплахата от натравяне чрез консумацията на отровено месо от дивеч като засечения тази седмица случай. Това може да доведе до тежки за човешкото здраве последици и дори смърт, алармират още експертите.

„На сигнала са се отзовали представители на полицията, прокуратурата, РИОСВ – Хасково и ветеринарните служби. В момента тече проверка по опасния инцидент.

отровена дива свиня

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ