140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ловци от ЛРС-Кресна изкачиха връх Пирин заради паметни исторически събития

ловци връх пирин

Идеята на ловците от двете кресненски дружинки Ощава и Стара Кресна да изкачат връх Пирин беше свързана с отбелязването на три значими национални исторически събития- 145 години от Кресненско-разложкото въстание, 120 години от Илинденско- преображенското и 115 години независима България.

ловци връх пирин

Връх Пирин е висок 2593 метра, а достъпът до него от западната страна е истинско предизвикателство и за най-тренираните планинари. Два километра каменни морени при екстремна денивелация при финалната част поставиха на изпитание физическите и волеви качества на участниците, въпреки че като ловци имат нужната кондиция.

Към групата  се присъединиха желаещи планинари от Благоевград, Бобов дол, София и Разлог, между които и две дами от Благоевград с децата си.  За организацията и провеждането на събитието съществена беше и помощта на Община Кресна и местното Държавно горско стопанство.

ловци връх пирин

На върха  членът на управителния съвет на сдружението Павел Паскалев и ловецът Благой Благов под аплодисментите на останалите поставиха в специално изработена капсула юбилеен плакет в знак на признателност към саможертвата на героите, загинали по време на тези събития и забиха националното знаме на върха.

ловци връх пирин

В този район в подножието на върха са се разиграли интересни и драматични събития от българската история – битки по време на кресненското въстание в м.”Хановете” и “Св.Петка”. В този район дълго време е укривана пленената от Яне Сандански, Христо Чернопеев и Йонко Вапцаров американска мисионерка мис Елън Стоун и нейната придружителка Катерина Цилка, за които по-късно революционната организация получава откуп от 14000 златни турски лири, които служат за закупуването на оръжие за въстаниците в Илинденско-преображенското въстание.

Ловното сдружение в Кресна, макар и едно от най-малките в страната, винаги участва в такива значими обществени инициативи.

Кузман Петров

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ