140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ловци почетоха проф. Иван Колев за 125 години ЛРС- Радомир

проф. Иван Колев ЛРС-Радомир

Тържественото отбелязване на 125-годишнината от основаването на Ловно-рибарско сдружение–Радомир започна с поднасяне на венци на паметника на проф. Иван Колев пред родната му къща в с. Кондофрей.

Председателят на сдружението Ивайло Банков поздрави ловците, риболовците и гостите на тържеството с годишнината и предстоящото откриване на новия ловен сезон за лов на прелетен дивеч.

„Здраве, безавариен ловен сезон, изпълнен с много емоционални ловни дни, наслука и наздраве”, пожела председателят на местните ловци. С аплодисменти всички посрещнаха знамето на радомирското сдружение.

 „Мястото, на което сме се събрали и се събираме по традиция всяка година преди старта на ловния сезон, не е случайно. Намираме се пред родната къща на проф. Иван Колев. Неговият паметник, пред който и днес ще сведем глави, е изграден от ловците от дружината в Кондофрей с подкрепата на ловното сдружение.

И днес ние ще отдадем почит на професора за това, което той е направил за ловното стопанство, за ловната организация и за всички ловци. Наследството му трябва да се помни и да се надгражда. Учебниците за придобиване право на лов , подборен отстрел и още много други, свързани с ловното стопанство , от които ние сме учили и продължаваме да учим, са дело на проф. Колев. Той е оставил дълбоки следи в ловна дружина Кондофрей и Ловно-рибарското сдружение в Радомир”, каза в приветственото си слово председателят Банков.

Той изрази съжаление, че заради разликата в годините не е успял да ловува и да контактува в него, но че с интерес слуша истории, които по-старите ловци разказват, свързани с професора.

Проф. Колев е дългогодишен преподавател  в катедра „Ловно стопанство” на Лесотехническия университет. Тази година за 14-ти път местната ловна общност почете паметта на своя учител.

Пред неговия паметник за дългогодишен принос към ловното дружество, Националната организация и ловното дело с решение на УС на сдружението бяха наградени Георги Новаков от ЛРД-Кондофрей, Йордан Василев от ЛРД-Жаблено,  Спас Филипов от ЛРД-Долна Диканя, Пламен Станков от ЛРД-Долна Диканя, Йордан Владимиров от ЛРД – Кондофрей, Никола Искренов от ЛРД-Земен, Огнян Николов от ЛРД-Елов дол и Христо Златанов от ЛРД-Друган, който е дългогодишен председател на ЛРС-Радомир а сега почетен член на УС на сдружението.

Сред официалните гости на ловния събор  за 125-годишнината на сдружението бе кметът на община Радомир Пламен Алексиев, който е и редови член на ЛРС-Радомир.

Радомирското дружество е създадено през 1897 година. Основават го 50 ловци от околията, като за първи председател е избран Георги Иванов от Диканите. На учредителното събрание дружеството е именувано „Орел”. За създаването му се съобщава в издаваното от 1896 г. списание „Ловецъ”. За организирания през 1898 г. Първи ловен конгрес в София радомирската ловно дружество избира двама делегати. Освещаването на първото ловно знаме на дружеството е през 1921 г. Със 120 хил. лева собствени средства през 1931 г. на Голо бърдо, близо до м. “Манастирчето”, ловците построяват ловна хижа. Междувременно, през 1930г., в Радомир е създадено и рибарско дружество, а събитието е отбелязано в списанието „Рибарски преглед”. 40 години след учредяването на радомирското дружество в него членуват 280 ловци, организирани в 11 ловни дружини. По същото време – 1936 – 1937 г. е закупена и двуетажната къща в центъра на Радомир, която и днес е дом на ловеца и риболовеца. Сега в дружеството редовно заверяват своето членство 1350 човека, обединени в 28 дружини.

В чест на 125 годишнината на ЛПС–Радомир по решение на УС  на стрелбище „Барбул”, собственост на сдружението, се проведе дружествено състезание по спортна стрелба.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ