Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ловци в Северна България излязоха на протест

Ловци от Северна България излязоха на протест срещу забраната за групов лов на диви прасета по поречието на Дунав. Вчера те блокираха движението към Дунав мост при Русе и към ферибота Никопол – Турну Мъгуреле. Промяната в регламента е заради африканската чума по свинете и засяга 10 хил. ловци. Вчера заместник-министърът на земеделието Атанас Добрев е предложил на Съюза на ловците и риболовците буферните зони с ограничения за групов лов на диви свине да бъдат намалени двойно.

Според ловците популацията на диви свине ще се концентрира около река Дунав, което ще доведе до сериозни поражения върху селскостопанската продукция, а щетите ще са за милиони левове.

Атанас Атанасов: Ние сме селксостопански район, ще започнат да вредят на селското стопанство, да унищожават продукция.

През ноември е размножителният период на дивите свине и те ще могат да преминават безпрепятствено реката и да се връщат обратно, което допълнително ще увеличи риска от проникването на африканска чума, тъй като огнищата на заразата в съседна Румъния са над 500.

Галин Григоров, областен управител на Русе: Проектозаповедта на министъра няма да реши проблема, защото прасетата ще се умножат, ако бъдат оставени. Така че смятам категорично, решението към момента е чрез груповия лов с гонки да бъде разрешен и по този начин да бъде намалена популацията на прасетата.

Протестиращите определиха заповедта като недоразумение и блокираха за 20 минути движението в района на Дунав мост край Русе, а ловци от 12 дружинки в Плевенско преградиха с колите си подхода към ферибота Никопол-Турну Мъгуреле.

Любомир Мачев: Бяха спуснати много изисквания, които всички ловни дружини ги изпълниха. Закупуване на фризери, обособяване на места за разфасоване на дивите свине, евентуално, нали, ями.

Ловците заявиха, че ако заповедта не бъде отменена, до дни ще протестират в столицата.

Източник: www.bnt.bg

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ