Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ловците от ЛРД-Бачково спряха разпространението на пожар край Асеновград (ВИДЕО)

бачково пожар

На 25 август по обяд двама ловци от ловно-рибарската дружина в с. Бачково към ЛРС-Асеновград, който помагали в обновяването на параклис, забелязват да се издига дим в гората в м. „Бачковска баба“.

Веднага сигнализират на председателя на дружината Георги Воденичаров, който от своя страна се свързва председателя на сдружението д-р Георги Хаджиламбрев. Уведомени за пожара са служителите от ДГС-Асеновград и през телефон 112 пожарните служби.

бачково пожар

Но време за губене няма и по телефона Воденичаров бързо организира десетина ловци от дружината, които се събират на площада на селото и снаряжени с лопати и мотики поемат по стърмния път към огнището на пожара.

бачково пожар

Председателят на дружинита остава да чака високо проходимите машини на горските служители и пожарната, за да им покаже пътя. Но при предвижването техниката ги предава и всички поемат пеша.

Ловците, разпределени по групи, прокарват просеки в горкия масив, състоящ се основно от борови масиви, като по този начин локализират пожара и не позволяват на пламъците да се разпространят.

Скоро пристига хеликоптер, който излива вода върху огнището, и пожарът е потушен.

„В тази екстремна ситуация ловците от дружината се организираха за 40 минути – разказва председаетлят на ЛРД-Бачково Воденичаров. – Ясно ни е, че хората от селото разчитат на нашата дружина, а така и трябва – ние сме част от обществото и помагаме, както можем. Кметът на с. Бачково също е член на дружината и знае, че при всякакви мероприятия извън ловностопанските ни задължения може да разчита на колегите. Много сме сплотени и здружни.“

бачково пожар

В първите часове на пожара активно се включват в гасенето Филип Добриков, Йордан Калчев, Георги Павлов, Пенчо Николов и председателят на съседната дружина Асеновград 1 Васил Янев.

„От името на УС на НЛРС-СЛРБ, като негов член, и от името на на УС на ЛРС-Асеновград изразявам своята благодарност към председателите на дружините в Бачково и Асеновград 1, защото демонстрираха, че нашата организация е винаги отговорна и съпричастна към обществените проблеми – заяви председателят на ЛРС-Асеновград Георги Хаджиламбрев. – Със своите действия ловците направиха така, че възникналият пожар не се разпространи в околностите на Асеновград и ситуацията да стане неконтролируема. Доказахме за пореден път, че организираните ловци са сила и можем да работим в тясно сътрудничество с държавните институции.”

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ