Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ловците от ЛРД-Баня ще запомнят първия лов с мечка и отстреляна дива свиня

баня лов

Още преди три месеца емблематичният ловец на дружинка Баня към панагюрското ловно-рибарско сдружение „Глиган“ Митю Точев убеждавал колегите си от дружинката, че е видял в ловния им район мечка, но повечето не му повярвали. До първия ловен излет тази година на 1 октомври, когато мечката излязла от гонката и минала само на 30 м от един млад ловец, поспряла, подушила и заминала в посока съседната дружинка Боримечково.

„Сега вече всички ми повярваха“ – с усмивка разказа Митю Точев.

В първия ловен ден 20 души излезли на лов, от които 5 били гоначи. Заградили огромен район с мисълта, че от три месеца има голямо присъствие на дива свиня. Причината – огромна част от земеделските земи са посети със слънчоглед и там, незнайно откъде, се появили дивите свине.

На десетте хранилки на ЛРД-Баня, оборудвани с фотокапани, всяка вечер след 10 часа се явявали прасета единаци или пък сюрии, включително и вечерта преди откриването на лова.

„Моята голяма емоция беше, че когато отидох да пусна кучетата малко встрани от пусията на връх „Малка букова могила“, където традиционно зная, че минава дивеч и съответно диви свине, в рамките на час време от двете ми страни преминаха по 30-на прасета, които пристигнаха от съседната ловна територия – влязоха в района на гонката и потънаха в земята! Видях ги от около 150 м. И след като две години прасе не бяхме виждали, така ми запалиха фитила, изпитах голяма тръпка за лов с очакването за добра слука. Но тя дойде едва в следобеда, когато едно самотно прасе излезе на пусията на стария и опитен ловец Луко Тренчев и той даде обнадеждаващия старт на сезона“ – сподели Митю Точев.

Мариана Мандичева

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ