140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ловците от ЛРД-Топчии откриха сезона с “пъдпъдъци колкото яребици”

Топчии, пъдпъдъци

15 пъдпъдъка, колкото е нормата за един ловец при отстрела на този вид дивеч, е слуката на ловците от дружина Топчии от състава на разградското дружество „Ловно-рибарско сдружение „Сокол” в първия ден от новия ловен сезон.

В ранното утро на 13 август пред новата ловна хижа на дружинната да дадат старт на лова дойдоха 9 от членовете на дружината. Те се разделиха в две групи. По-голямата, тази, в която бе и председателят Милен Киров, потегли към м. “Мандрене”.

Другата, само с 3-ма ловци, се запъти към второто ловище на дружината в м. “Кайсиевата градина”. Преди това си дадоха дума да спрат лова щом всички заедно отстрелят нормата на един ловец. И двете групи се отчетоха със слука, но пръв, както се полага, стартът на отстрела за сезона даде председателят Киров.

„Първата бележка се пише на председателя, а на ловното поле никой не стрел,я докато председателят не улучи”, обястява за реда в дружинката с типичното си чувство за хумор Киров. Като стана  дума колко голям е първият отстрелян пъдпъдък, председателят без да се замисля изстреря: „Колкото яребица!”.

После с достатъчна сериозност обясни, че големината на птиците е около нормалната за тази част на годината, но че тревожността идва от голямата суша и липсата на вода.

СредНо добър ловен сезон очакват ловците от С. Топчии. Преди месец, когато обхождали ловищата си, те били обнадеждени за по-добри резултати. Днес обаче, като минали през стърнищата, видели, че продължителната суша съвсем е унищожила плевелите, където са естествените местообитания на пъдпъдъците.

„Няма роса, а това е убийствено за вида”, обясняват ловците.

По-добра слука в сравнение с катастрофалните резултати през 2021/2022г.  те очакват при лова на дива свиня.

„Ние си имаме дива свиня – малки групи, но ги има. Около калищата и солищата, които се навестяват най-вече от благородния елен, често виждаме и следи от дива свиня – казва Киров. – Калищата и солищата ни постоянно са зередени. Носим с камиони и водоноски. Грижим се за животните не просто, за да има лов, а за да подпомогнем биоразнообразието и да не позволим да  се нарушава балансът в природата.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ