Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ловците от ЛРС-Славейно проведоха традиционния си събор на връх “Свобода”

събор славейно

На 26 август  ЛРС “Глухар”-Славейно проведе традиционния си събор на връх Свобода. Родопският връх отново приюти в дебрите си над 400 ловци, които идват тук да отчетат резултатите от предходната година, както и да се подготвят за новия ловен сезон.

За утвърждаването на ловния събор като полезна традиция говори фактът, че този път активно участие взе и председателят на НЛРС-СЛРБ Васил Василев, председателите на ловните сдружения в Смолян, Асеновград и Пазарджик, както и директорът на ДГС-Славейно Тодор Василев. Наистина е невероятно да се види порива и желанието на  над 400 ловци, както и гости, готови да споделят своя опит за благото на ловната практика и българската гора.

Кратка справка. ЛРС “Глухар”-Славейно включва в себе си общо 7 дружини с над 635 ловци. Това са дружините от селата Славейно, Петково, Баните, Давидково, Загражден, Търън и Стража.

По традиция преди тържеството бе проведено тържествено заседание на Управителния съвет, на който се направи задълбочена равносметка на свършеното, анализират се мероприятията, свързани с ловностопанските дейности през лятото. Обсъдена бе подготовката на новия ловен сезон, грижите за дивеча в условията на тежката суша, предотвратяване на горските пожари и приноса на всеки ловец за това.

И през тази година акцентът беше поставен на изключително сложната обстановка в страната след регистрирането на случаите с АЧС, като ясно се открои и приносът на всеки ловец за ограничаване и намаляване на щетите. Ловците отрано бяха заели местата си и с нетърпение очакваха тържеството да започне, още повече, че оркестърът, който щеше да весели ловците, вече загряваше, а това подсказваше за едно прекрасно организирано веселие.

Началото бе дадено от председателя на сдружението Христо Ратайски. Словото бе кратко, но съдържателно, като основното в него бе подготовката на новия ловен сезон и безопасността, а лайт мотивът бяха пораженията от АЧС и отразяването на болестта по дивеча.

На преден план бе изведено ловното другарство и взаимопомощ, любовта към природата, спазването на етичните норми и морал и най-вече грижата за дивеча. С изключително внимание бе изслушано словото на председателя на НЛРС-СЛРБ инж. Василев, който беше очакван гост на събора. Той поздрави топло събралите се ловци с успехите им през годината, като в словото си отдели подобаващо място на бракониерството, като призова всички ловци да проявяват нетърпимост към бракониерските прояви, като се дава гласност за всяка проява.

събор славейно

 Другите засегнати въпроси са АЧС, като посочи, че вече не става въпрос за това ще се срещнем ли с болестта, а как най-ефективно да се борим с нея и приноса на всеки ловец и всяка ловна дружина в тази неравна борба.

Особен акцент постави и призова за изключително внимание от страна на ловците, когато се излиза в гората, защото се намираме в сезон на висока пожароопасност, като изтъкана, че ловците винаги са били на първа линия при борбата с горските пожари и допълни, че природата тук е уникална и популацията на дивеч е много добра, а с грижите, които полагат ловците, дивечът се множи.

По традиция и старшинство първото тежко родопско хоро със знамето поведе председателят на ЛРС-Славейно Христо Ратайски. На хорото се хванаха и присъстващите гости.

Легендарният връх стана свидетел на топлината, която свързва ловците от едно сдружение, тяхната готовност да дават всичко от себе си за опазване на дивеча и българската гора, както и на съпричастността и готовността на всеки ловец да се включи в борбата, която връхлетя българската гора, а и страната, коварната болест по дивата свиня, и най-вече своевременно да се решават предизвикателствата на времето, това, което природата дава, и мерките които трябва да се вземат за предотвратяване на щети и природни катаклизми.

Ловният събор на връх Свобода отново показа, че обединява и координира работата на ловците от сдружението, а с широкото присъствие на представители и на други сдружения показва, че опитът се споделя, а това е градивно и полезно за ловците от страната ни, и най-вече за ловците от сдружението.

Искра Сиракова

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ