140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ловците от Северна България блокираха Дунав мост в знак на протест

Както беше предварително планирано, днес в 12 ч. ловци от редица сдружения в Северна България блокираха за половин час движението на Дунав-мост, за да изискат незабавно приемане на договорената вчера нова заповед за провеждане на  групов лов на дива свиня. В протеста взеха участие представители на следните сдружения: Русе, Кубрат, Тутракан, Бяла, Свищов, Плевен, Силистра и други.

Председателят на ЛРС-Русе Пламен Цветков запозна присъстващите с декларацията, връчена официално на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Също така той информира протестиращите за проведената вчера среща между министър Порожанов и председателя на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев, на която са присъствали и зам.-министрите Атанас Добрев и Янко Иванов, Дамян Илиев, директор на БАБХ, Росен Попсавов, изпълняващ длъжността изпълнителен директор на ИАГ и експертен състав от ведомствата.

Пламен Цветков наблегна на факта, че Националната организация застава твърдо зад исканията на ловно-рибарските сдружения, незаслужено ощетени от превантивните мерки срещу евентуалното навлизане на АЧС от съседна Румъния. Именно на тази ключова за разрешаване на назрелия сериозен проблем среща министърът  е поел ангажимент да издаде нова заповед за провеждане на груповия лов на дива свиня. от следващата седмица по протежение на сухопътната ни граница с Румъния и в териториите по поречието на река Дунав до зоната с огнище на АЧС от румънската страна на реката, да се разреши групов лов без употреба на ловни кучета – т.нар. тиха гонка. От тази зона на запад, ограниченията за групов лов на дива свиня следва да отпаднат. Също така пристанище Варна трябва да бъде обособено като зона, където ще може да се ловува пълноправно, без налагане на рестрикции. В района на с. Тутраканци, където бе регистрирано първото и засега единствено в страната огнище на АЧС, ограниченията ще останат.

Пламен Цветков подчерта, че ловците от Северна България няма нито за миг да престанат да настояват тези обещания да се превърнат в реалност в най-кратки срокове и още другата седмица да се проведат пълноценни ловни излети.

Публикуваме отново пълния текст на декларацията, връчена на министър Румен Порожанов:

ДО Г-Н РУМЕН ПОРОЖАНОВ МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ НА Р БЪЛГАРИЯ

ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,

Ние, членовете на Ловно Рибарски Сдружения от Русе, Тутракан, Силистра, Кубрат, Барна, Бяла, Свищов, Плевен и Долна Митрополия с настоящата ДЕКЛАРАЦИЯ искаме да изразим нашето категорично НЕСЪГЛАСИЕ с Ваша Заповед № РД 48- 77/26.09.2018 г.

На всички нас е известна усложнената епизоотична обстановка в съседни държави и опасността от разпространението на територията на Р България на болестта Африканска чума по свинете (АЧС), както и последствията от навлизането й на територията на нашата страна. Всеизвестно е също така, че основен способ за борба с разпространението на болестта е рязкото намаляване на числеността на незаконните питомни и диви прасета.

Ние, ловците на Р България, осъзнавайки цялата отговорност, която стои пред нас, сме готови активно да се включим във всички мероприятия по редуцирането на популацията на дивата свиня до нормална плътност на определена площ – ефективна мярка, изрично упомената и в Указания на ИАГ. Международната практика показва, че груповият лов на дива свиня е най-ефективният способ за постигане на тази цел.

На фона на всичко това, забраната за провеждането на групов лов на дива свиня и забраната за използването на кучета в крайдунавските зони, сухопътната граница с Румъния и околностите на Варна, меко казано буди недоумение и създава впечатление за презастраховане без необходимата мотивация. Необяснимо е защо се забранява използването най-ефективния метод за превенция на АЧС и се налагат мерки, характерни за огнища на АЧС, при положение, че в тези райони не е установен нито един случай на АЧС. Успешната международна практика, включително и румънската, е да се налагат ограничителни мерки в лова на дива свиня само в районите, където има доказан случай на АЧС.

Прилагането на забраните от въпросната заповед ще доведе до концентрация на популацията на дива свиня в един тесен участък около река Дунав. С наближаване на брачния период на дивата свиня това още повече ще засили миграцията през реката в двете посоки. Именно тогава вероятността от разпространението на АЧС в нашата страна нараства значително.

Буди недоумение и фактът, че от БАБХ и други държавни органи всеки ден призовават животновъдите превантивно да утилизират наличните животни, а в същото време се налагат забрани за групов лов на дива свиня.

Мнението на свинекомплексите в Русенска област, които са 4 на брой, е че броят на дивите свине в зоната около тях трябва да се намали драстично по най-ефективния начин.

Данните от ИАГ показват, че разрешаването на индивидуалния лов на дива свиня от няколко месеца насам не дава нужните резултати за намаляване на популацията по много причини.

Считаме, че забрана на групов лов на дива свиня и използването на ловни кучета трябва да има само в отделни зони, когато има доказан случай на АЧС.

Водени от гореизложеното и силно обезпокоени за бъдещето на свиневъдството и лова на дива свиня в Р България, НИЕ НАСТОЯВАМЕДА да ОТМЕНИТЕ т.1 и т.2 от Ваша Заповед № РД 48-77/26.09.2018 г., на основание чл. 91 от АПК.

В израз на нашата решимост да отстояваме нашите права и тези на идните поколения, Ви информираме, че протестните действия на ловците от засегнатите територии, упоменати в Приложение I и II към въпросната Заповед и ловци от цялата страна ще продължат до отмяната на въпросните текстове от Заповедта,

На 04.10.2018 г. ще се проведе протестен митинг и ще бъде затворен Дунав мост при гр. Русе.

През следващата седмица протестните действия ще продължат и в гр. София до отмяната на т.1 и т.2 от Ваша Заповед № РД 48-77/26.09.2018.

Прилагаме списък от ЛРС приели настоящата Декларация

Приложение:

Съгласно текста,

01,10.2018 г. гр. Русе

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ