Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

Ловците от Северна България блокираха Дунав мост в знак на протест

Ловците от Северна България блокираха Дунав мост в знак на протест

Както беше предварително планирано, днес в 12 ч. ловци от редица сдружения в Северна България блокираха за половин час движението на Дунав-мост, за да изискат незабавно приемане на договорената вчера нова заповед за провеждане на групов лов на дива свиня. В протеста взеха участие представители на следните сдружения: Русе, Кубрат, Тутракан, Бяла, Свищов, Плевен, Силистра и други.

Председателят на ЛРС-Русе Пламен Цветков запозна присъстващите с декларацията, връчена официално на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Също така той информира протестиращите за проведената вчера среща между министър Порожанов и председателя на НЛРС-СЛРБ инж. Васил Василев, на която са присъствали и зам.-министрите Атанас Добрев и Янко Иванов, Дамян Илиев, директор на БАБХ, Росен Попсавов, изпълняващ длъжността изпълнителен директор на ИАГ и експертен състав от ведомствата.

Пламен Цветков наблегна на факта, че Националната организация застава твърдо зад исканията на ловно-рибарските сдружения, незаслужено ощетени от превантивните мерки срещу евентуалното навлизане на АЧС от съседна Румъния. Именно на тази ключова за разрешаване на назрелия сериозен проблем среща министърът е поел ангажимент да издаде нова заповед за провеждане на груповия лов на дива свиня. от следващата седмица по протежение на сухопътната ни граница с Румъния и в териториите по поречието на река Дунав до зоната с огнище на АЧС от румънската страна на реката, да се разреши групов лов без употреба на ловни кучета – т.нар. тиха гонка. От тази зона на запад, ограниченията за групов лов на дива свиня следва да отпаднат. Също така пристанище Варна трябва да бъде обособено като зона, където ще може да се ловува пълноправно, без налагане на рестрикции. В района на с. Тутраканци, където бе регистрирано първото и засега единствено в страната огнище на АЧС, ограниченията ще останат.

Пламен Цветков подчерта, че ловците от Северна България няма нито за миг да престанат да настояват тези обещания да се превърнат в реалност в най-кратки срокове и още другата седмица да се проведат пълноценни ловни излети.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Сдружение/сдружения свързани с новината

Ловно-рибарско дружество Филип Тотю – Русе – гр. Русе
Пощ. код: 7000
Телефон: 82-09-25
Мобилен: 0878 661 068

Реклама

ЛОГО - СЛРБ