140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРД-Боровица – Опитен ловец се справи с вълчица

Валери КОВАЧЕВ

И Байрям Нури от дружина Боровица към ЛРС-Кърджали влезе в книгата на майсторите, отстрелвали вълк. По време на лов за дива свиня той ликвидира 36-килограмова вълчица. Хищникът падна в ловище Халач, в района на ардинското село Брезен.

„Направихме първа ялова гонка. Оставиха ме на пусия, където се намира предполагаемата пътека на прасетата. След около час се чуха гласове на две-три кучета. На сто метра от пусията лисица пресече реката, но не тръгна към мен, мина на другата страна. Тюхках, се че беше неудобно за стрелба. По радиостанцията получих сигнал, че прасетата са извън пусиите и трябва да прекратим гонката. Решихме да направим втора гонка. На разпределението казах на груповия отговорник, че съм видял лисица и искам да я ликвидирам. Тогава той ми каза да отида с Исмаил Мустафа на „Джандем кая“. Понеже съм стар ловец и много добре познавам района и пусиите, заявих на колегата, че ще отида по средата на „Джандем кая“, защото знам, че прасетата и лисиците от там пресичат. Казах му, че трябва да е над мене на сто метра“, разказа Байрям Нури.

След един час дебнене на „Джандем кая“, ловецът чул кучешки лай. Скрил се в люляковите храсти и започнал да наблюдава габъровата гора отсреща, в която имало някаква видимост. По едно време му се мярнало нещо сиво. Предположил, че е сърна. След още пет-шест метра видял отворена уста с изплезен език, приличаща на граничарско куче. След няколко секунди звярът излязъл на открито. Опашката му била извита под формата на дъга, сочеща земята. Тогава Байрям Нури се убедил, че е вълк. Веднага произвел изстрел от 40-45 метра с бренеке и го повалил. „Но с това театърът не свърши. Вълкът не умря, търкулна се, захапа кучето, което го гонеше. Наложи се да гърмя още веднъж с шест нули. Вълкът падна в един гьол, дълбок около метър. След няколко минути отидох да видя какво става, беше още жив, бореше се с кучето във водата. Заредих пушката, но не гръмнах, за да не разваля трофея, беше в предсмъртна агония“, завърши разказа си щастливият ловец.

Щастлив е не само той, но и хората от околните села. Три дни преди да бъде ликвидирана, добре охранената и лъскава вълчица е разкъсала шест овце на стопанин от с. Рибарци. Като разбрал, че ловците са убили вълка, овчарят Идриз Байрям подскочил от радост. Обещал на дружината агне за Гергьовден.

Байрям Нури е ловец от 1991 г. Той е един от най-добрите обучители на ловни кучета в ЛРС-Кърджали. Убил е десетки чакали, а на лисиците бройката не знае. Но най-доволен е, че записа на сметката си и вълк.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ