Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРД-Дебелец – Щеше да е добре, ако имаше отстрел и на диви свине

дебелец лов

Ако става дума за отстрела на диви свине, не може да се каже, че ловците от дружината в гр. Дебелец, Великотърновска община, са доволни от резултата през отминалия ловен сезон.

И няма как да е другояче. Данните показват, че вече втора година в тукашните ловни полета не е произведен нито един успешен изстрел по такива животни, макар че все пак се забелязва някакво присъствие в района. Вероятно обаче. те само преминават през землището на града и не се задържат дълго тук.
Заради липсата на слука с дивите свине повечето от ловците се ориентират към птичия лов. Председателят на дружината Любен Цанцурски обяснява, че любителите на пернатите се увеличават и през миналия ловен сезон 80% от нейните членове излизат за такъв дивеч.

дебелец лов

А с него положението не е както при дивите прасета. През миналата година имаше прелетни птици и дружината се справи сравнително добре с отстрела на пъдпъдъци, гривяци, гургулици. През януари ловците наблегнаха на фазаните и са доволни от този лов. Не липсваха и водоплаващи, ала слуката с тях се оказа слаба.
Добре се справят ловците от дружината в Дебелец с хищниците. Фактически ловните излети за диви сивне се превръщат в лов на хищни животни. А тях ги има – и чакали, и лисици, и хищни птици.

Най-многобройни обаче са скитащите кучета. Те идват от околните села, образуват глутници и са голям бич за зайците, малките сърнички, пернатите. И за да се ограничи популацията на хищниците, дружината продължава с  преследването и отстрела им и сега.
Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ