Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРД–Димча – За първи от 20 години има лов на зайци

димча лов

Ловците от цялата Великотърновска област от години не излизат на лов за диви зайци. Две дружини от сдружението в Павликени обаче възобновиха ловните излети за такъв дивеч.

Късметлиите са от селата Димча и Коевци. Както обяснява секретарят на дружината в с. Димча Емил Витанов – по време на пролетната таксация се разбира, че тези диви животни са достатъчно, за да се организират ловни излети.

До преди празниците ловците излизат осем пъти и отчитат шест отстреляни заека. Има ги в землището на селото, ала не се намират повече желаещи да ловуват, затова и отстреляните екземпляри не са много.

Иначе дружината се грижи за зайците, осигурява им необходимия фураж, редовно зарежда хранилките. И сега по време на лов мъжете винаги виждат поне по два-три.

димча лов


„Интересен е този лов – продължава Емил Витанов. – А и дружината има подходящи кучета за него. Деян Драгиев купува от Турция две, специално обучени за такъв лов, и те са незаменими помощници по време на ловните излети. Ловците са доволни, защото знаят, че без тях няма да има слука“.
За увеличаването на популацията на дивите зайци несъмнено ще помага и разселването. Дружината от две години не се задивечава ловните си полета с фазани, защото хищниците ги унищожават и няма смисъл да се дават излишни пари.

Освен това злосторници ограбват и разрушават волиера, където пернатите се адаптират към местните условия. Затова ловците решават да ги заменят със зайци, които по-лесно се приспособяват и по-добре умеят да се пазят от хищниците.
Колкото до дивите свине – от две години дружината в Димча не отчита никакъв отстрел. Затова и сега ловците не вземат бележки за такъв лов. Никакъв го няма този дивеч в землището на Димча и по всичко личи, че така ще бъде още известно време, докато окончателно се преодолеят последиците от АЧС. А ловците, които най-много харесват свинския лов, гостуват на дружини, които имат отстрел.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ