Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

 ЛРД-Дивдядово – Среща на ветерани припомни историята

дивдядово ветерани

Ръководството на  дружинката с председател и член на УС на СЛРД ”Сокол“-Шумен Александър Архонов проведе  среща  с обяд за ветерани ловци.

В началото  се почете паметта на покойните им  ловни другари. Присъстваха Милко Илиев, Коста Колев, Йордан Арнаудов, Малчо Малчев, Стефан –Чохлето, Бай Руси-акордеонист, певец-участник и печелил международни състезания по  надпиване с бира  и  др.

В разказите им основното  беше как са изпълнявали своите ловностопански задължения, какви грижи са полагали за опазване на дивеча и провеждането на ловните излети.

дивдядово ветерани

И най интересни бяха разказите за проведени  ловни вечеринки.

Бяха разгледани стари снимки. Бай Руси, макар и без акордеона, поздрави с песни присъстващите. Ветераните  поднесоха и изненади – качествени ракии, вина а и  вишновки. На всеки  бе подарена книгата „125 години история на Шуменската ловна организация”.

В 132-годишната история на Шуменската ловна организация остава спорът:  Дали в  миналото  ловците от  Дивдядово /Ченгел/  не са в основата  за начало на ловната организация в Шумен. Основание за това е, че за начало се счита събирането през 1892 г. на ловци от Шумен начело с Франц Милде  на „ Бантовата” воденица  край р. Камчия,  между  Крумово и Ченгел. Като голяма част от присъстващите ветерани  бяха от там.

дивдядово ветерани

Ловностопанският район на дружинката е 4237 ха, включително земеделски площи, лозови масиви, храсти, горски фонд, граничещ западно с ПП ”Шуменско плато”

В дружинката членуват   54 ловци. Ловностопанския район  е разделен на  5 ловища – Боклоджа-Айкъна, Яката-Батньовец и Дюз Меше, с изградени необходими биотехнически съоражения и дивечова нива.

Също така  с летен заслон до р. Камчия  – масивен и обзаведен за събирания и тържества в м. „Пиклата”.

Неделчо Ненов

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ