140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРД-Драката – Впечатляващ финал с 6 диви свине

драката лов

Една от ловните групи на дружинката в Игралище, тази в село Драката, ще запомни финала на ловния сезон с впечатляваща слука. Те са част от ловното сдружение в Сандански и са доказателство, че резултатите, които постигат през последните години, никак не са случйни.

На последния лов в м. „Станиловец” групата оттрелва шест диви свине. Председателят Илия Димитров и отговорникът за лова в този ден Кирил Писков след обичайния инструктаж предлагат възможно най-добрия план на гонката.

Вдигнатата сюрия прасета е пресрещната от точните изстрели на ловците по пусиите. Гостуващият ловец Даниел Златков отстрелва три броя, топ стрелецът на групата Йордан Марков още две, а сметката дооформя Георги Червенков с още едно прасе.

драката лов

По този начин групата завършва сезона с 28 отстреляни диви свине и по този показател е част от лидерите в сдружението.

Решаващ фактор за тези постижения са градената с години вече традиционна добра ловна среда и забележителен микроклимат в колектива.

Ловът от спорт се е превърнал в забавление, но съпроводено с цялата съюзна отговорност и безотказни ангажименти в името на дивечовото богатство и разнообразие.

Ловците от с. Драката са тези, които целогодишно поддържат в добро състояние черните горски пътища, непрекъснато увеличават хранилките.

Сериозен проблем за дивеча в тяхното ловно поле са редовните летни и есенни засушавания, които лишават дивеча от така необходимите водоизточници и ако не се намери решение, той мигрира в съседни и по-далечи райони.

Проблемът е решен – изграждат водоем, който се захранва с вода по трасе над три километра с маркуч от постоянен водоизточник в Малешевската планина.

Забележете – само за потребностите на различните видове дивеч. Колко са дружинките не само в сдружението, но и в страната, които са реализирали таково ловностопанско мероприятие? 

За такива дейности участието е въпрос на морален ангажимент – и за най-възрастния Валентин Георгиев от с. Драката, и за най-младия Благой Писков.

И затова, когато съобщаваме за такъв отстрел, е необходимо не да завиждаме, макар и колегиално благородно, но и с изводите и причината за тяхната слука.

Кузман Петров

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ