140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРД-Душанци – Има диви свине в Средногорието

душанци лов

С отстрел от 14 диви свине ЛРД-Душанци е шампион на Пирдопското сдружение през отминалия сезон.

С по две точни попадения са се отчели председателят Михаил Петков, а също Николай Николов и Емил Николов.

Най-силни излети са имали през есенните месеци октомври и ноември. Помнят зрелищни гонки в техните основни ловища Климаш и Куфурита. Това са гористи терени, предимно букови и дъбови гори, примесени с бор.

душанци лов

В типично зимна среда сякаш слуката е била по-слаба. Но движение на диви свине е имало през целия сезон. В Средногорието ги има, макар и да не са повсеместно.

Председателят на ЛРД-Душанци Михаил Петков внася още подробности от случилото се при тях:

 „На фона на едва две прасета в предходния сезон, сега сме доста по-добре с тези 14 слуки. Даже сме първенци в сдружението. Все пак има дружини, където са с много слаби резултати, има и такива без реализиран отстрел. Но ние категорично не стреляме по майки, за да ги съхраним. Популацията бавно се стабилизира, а ние само така можем да помогнем на природата да се възстанови от нанесените от чумата поражения.

душанци лов

И друг едър дивеч имаме. Сърните се множат, виждаме даже и благородни елени. Ще ги пазим, за да им се радваме занапред. Имаме си много силен хищничар – Маньо Вълчев. Момчето се е отдало на лова на чакали и прави чудеса, за което всички колеги са му благодарни и го поздравяват.

През зимата редовно зареждахме хранилките за едър и дребен дивеч, това си е наш ангажимент и го правим съвестно. Все пак сме преди всичко стопани, а след това ловци.

душанци лов

Няма как да не спомена и за дългогодишен проблем, с който се сблъскваме всекидневно и става все по-сериозен. Дървосекачи щъкат навсякъде из горите наоколо! Няма оправия с тях. Доколко това е законно, не зная, но е страшна работа в гората. Шум от резачки, боботене на камиони, разбити горски пътища и наплашен дивеч, който няма ден спокойствие. Това е положението. Гората се топи, а ние сме безсилни да се противопоставим по какъвто и да е начин…“

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ