140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРД-Ковачевец отстреляха трофеен глиган в „Гърмяното“

Младен ДОБРЕВ

Ловците от с. Ковачевец, към поповското сдружение, откриха сметката си през втория уикенд от началото на сезона на свинския лов. Тогава точен беше младокът Петър Петров. Но едва ли са предполагали какъв екшън ще преживеят на следващия си излет. Общо 15 ловци завардват позиции в м. „Гърмяното“, в близост до границата със съседите от с. Водица. Старото сечище е доста избуяло и така обрасло, че може да се стреля само в обособени неголеми просеки, а шансът за точна стрелба е само в рамките на една-две секунди. Теренът действително е труден, но затова пък държи диви свине. Животните се чувстват защитени и се навъртат по тези места.

Гоначите с кучетата вдигат сюрия, но прасетата поемат в неочаквана посока и по всичко личи, че ще ги изтърват. Към пусията на Найден Николов обаче се приближава едро животно. Глиган се е отклонил и по чупенето на съчките личи къде се движи. Найден го води на мушката, но плетеницата от стъбла не му дава възможност да го види добре. Изчаква да излезе на просеката и натиска спусъка. Глиганът се свлича на място, уцелен от бренекето в главата от около 40 метра. Огромен е, по мнението на повечето ловци – към 250 кг.

Ръководителят на лова, който е и председател на дружината Красимир Петров обявява край на излета. Трудното обаче тепърва предстои. Животното е повалено в толкова обрасла и труднодостъпна местност, че се налага да изсекат просека, за да може с високопроходим джип да се спуснат в ниското и да го доближат. Одисеята по извличането на животното продължава с часове. После извозват трофея до ловната хижа и там правят снимки с него. Глигите наистина впечатляват и вероятно ще бъдат съхранени от майстора. Найден е от по-младото поколение, но се очертава като един от най-добрите ловци в дружината.

Ветерани от дружината си спомнят, че тази местност е била много благодатна за лов преди години, после са пренасочили усилията си в други райони. Сега отстреляха трофеен глиган там и „Гърмяното“ пак става актуално.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ