140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРД-Леденик – Падна 220 кг глиган

Милка ДЕНЕВА

Толкова голям глиган – 220 кг, ловната дружина във великотърновското село Леденик не помни от­кога не беше отстрелвала. Иначе и през този ловен сезон не липсва слука, дори веднъж паднаха три диви прасета за един ден. Ала чак такъв мъжкар…

Когато започва гонката, подгоненото от кучетата диво животно излиза точно срещу Сергей Петров. Без да обръща внимание на чо­века, за да се спаси от пре­следващите го четириноги, глиганът се нахвърля сре­щу тях и забива зъбите си в корема на едното. Три пъти стреля ловецът с бренеке, докато прасето замира на земята.

Сергей няма много време да се радва на неочаквано добрата слука, защото се притеснява за раненото куче, а и скоро срещу него изскача друго диво прасе, видимо по-малко. Ловецът поваля и него. А не е минал и половин час, след като е отстрелял големия глиган.

Когато дружината се съ­бира, първата грижа на всички е раненото куче на председателя Петър Таба­ков. Няма време да се ходи до ветеринарна лечебница, пък и в дружината има пре­достатъчно ветеринарни лекари – Борис Курдов и Вальо Доктора се заемат с раната. Оказва се, че тя не е чак толкова сериозна и двамата уверяват, че че­тириногият ловец скоро ще продължи да преследва ди­веча.

Що се отнася до отстре­ляните две диви прасета, мъжете не успяват да ги на­товарят в джипа и се нала­га да се ходи до селото за ремарке. А за да са сигурни в тежината на големия гли­ган, ловците го качват на кантара в селскостопанския двор. Теглилката отчита точно 220 кг. Радостта на всички е голяма, но най- доволен е Сергей Петров. Той е млад ловец, излиза с дружината едва за втора година, а вече се е разпи­сал с успешни изстрели. През миналия ловен сезон, като съвсем начинаещ, по­валя голям глиган, с хубави зъби. Оказва се обаче, че глигите на сегашния не са трофейни, а единият дори е счупен, вероятно в битка с друг събрат. Така че по неволя на ловеца се налага да се задоволи само с впе­чатляващото тегло на диво­то животно.

С отстреляните две диви прасета Сергей Петров за­сега е сред първенците в отстрела на леденишката ловна дружина. Отстъпва само на Георги Георгиев, опитен ловец, уцелил за един месец три диви прасе­та, две от които по времето на един ловен излет. Дру­жината очаква да достигне предвидените й за отстрел бройки.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ