Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРД-Нови хан – Надхитряне с гривяци в м. „Засеченик“

нови хан лов

В поредицата горещи августовски дни ловците от село Нови хан, към ЛРС-София-юг, съсредоточиха вниманието си към гривяците. Още предварителните наблюдения преди началото на сезона показваха, че пъдпъдъци няма, гургулиците са прекалено редки и за поредна година ще трябва да си мерят силите с гривяци. Групата на любителите на лов на пернати не е голяма, но е от опитни ловци и обикновено натрупват добър актив в края на излета.

Един от най-активните, който почти не пропуска излет, е Йонко Йотов. Той с удоволствие споделя своите впечатления след поредния ловен ден:

„Ловувахме в м. „Засеченик“. Това е най-подходящата територия от нашето землище за такъв лов. Има обширни ливади, обградени с оврази, където се издигат стари върби и всякаква по-нискостеблена растителност. Гривяците се навъртат, понеже е встрани от селото и е безлюдно. Но са много хитри тези гълъби и трудно се оставят да бъдат доближени на нормално изстрелно разстояние. Дебнем се едни други и това е тактиката на лова.

нови хан лов

Понякога сме принудени да стреляме отдалеч, а така ефективността неминуемо спада. Още от ранно утро сме на терен. На ранина като че ли имаме по-добра слука, с напредване на деня, когато жегата напъне, става все по-трудно и прелетите се разреждат. Все пак сме доволни. Прекарахме един ден сред природата, имахме възможност да постреляме, какво друго ни трябва…“

Ловните полета на ЛРД-Нови хан обхващат най-северните склонове на Лозенската планина, а под автомагистрала „Тракия“ се простират полски терени. В недалечното минало правеха силни излети и за дива свиня през зимата. Чумата остави своя тежък отпечатък и в този район.

Сега картината е различна. През миналия сезон диви свине почти нямаше. Това лято са забелязвали някакво движение и имат надежди да се завърти дивеч при тях, но все още е рано да се каже какъв сезон в свинския лов им предстои.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ