140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРД-Обител – С добри кучета – добра слука на пъдпъдъци

обител лов

Поредица от силни излети реализираха ловците от с. Обител, към ЛРС-Омуртаг, от началото на сезона. Събрали са се много стабилна група, начело с председателя на дружината Таксим Шерифов. Има и млади момчета, амбицирани да се представят на високо ниво като стрелци. И най-важното, разполагат с добри кучета, а това е основна предпоставка да имат и добри резултати в лова.

Преобладават равнинни площи с обработваеми земи в землището на селото и затова наблягат на лова на пернати. Ползват две обособени ловища – „Лещака“ и „Лозята“. През зимата пък основното им занимание е да преследват хищници. При тях няма големи горски площи, затова и ловът на дива свиня не е приоритет, както е за дружините на север от Омуртаг.

обител лов

Нека да чуем мнението за текущия сезон на един от най-активните ловци в дружината Синан Бейсимов.

„Откъм присъствие на пъдпъдъци не можем да се оплачем. Има ги при нас, вече проведохме няколко много зрелищни излета. Е, сигурно не е това, което е било навремето, но ние сме доволни от слуката. Хубаво е, че при нас не се оре веднага след жътвата, както се прави в други райони на страната. Аз имам страхотен курцхар, перфектно обучен и ловът с него е голямо удоволствие. Прави стойки като за учебник. И други добри кучета имаме, а и повечето от колегите са добри стрелци.

Виждам как се справят Селим Ахмедов, Ръфкъ Мехмедов и другите момчета. На ловен излет се събираме по десетина човека, все отбор юнаци…“

обител лов

Другата реална възможност за ловците ЛРД-Обител са гривяците. Има ги почти повсеместно, но не по полето, а по обрасли оврази, гористи пояси, върбалаци. Знаят им маршрутите на прелет и ги причакват на удобни позиции, откъдето стрелбата е най-успешна.

Да припомним, че в ЛРС-Омуртаг проведоха силна лятна кампания по разселване на дивечови птици. Първо пуснаха фазани, а наскоро имаше акция и по разселване на яребици, след като преминаха адаптационен период в обновения волиер на сдружението.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ