140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРД-Огняново рестартира програмата си за разселване на кеклик

Спас СПАСОВ

Неотдавна ловците от ЛРД-Огняново към ЛРС „Сокол 1893”-Пазарджик разселиха в местностите „Изворите” и „Зад баира” 87 кеклика на 65-дневна възраст. В мероприятието най-активно се включиха председателят на дружината Стоил Стоилов, секретарят й Георги Христосков, Йордан Манджуков, Иван Иванов и Михаил Михайлов, който е и спонсор на това разселване. На събитието присъстваха също председателят на пазарджишкото сдружение Евгени Абаджиев и специалистът по лова на организацията Костадин Бързаков.

Ето и мотивите на председателя Стоил Стоилов за пускането на птиците по източната част на Бесапарските хълмове: „До 1975 г. в нашия край имаше диви кеклици. Те обаче изчезнаха заради залесяването на южната страна на източните Бесапарски хълмове, което се осъществяваше с взривяване на каменистия терен. Именно по този начин се правеха дупките за дърветата. Въпреки това, поради близостта на река Марица и изключително подходящия за кеклиците терен, ние се надявахме те да се върнат, но уви… Така, започвайки през 2000 г., десет поредни години разселвахме по 100-150 кеклика на 120-дневна възраст в тази част на ловностопанския ни район. За съжаление птиците или умираха, или мигрираха. Оцелелите се задържаха до месец февруари и щом настъпеше размножителният им период, се местеха някъде.”

Тези неуспехи обаче не отказват амбициозните ловци от с. Огняново. До края на годината те ще пуснат в природата още 110 кеклика, които към деня на разселването бяха на 35-дневна възраст и живееха в закрито помещение, но вече са „настанени“ във временния волиер на дружината, за да могат после по-лесно да се адаптират към дивата среда.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ