Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРД-Огоя – Сговорна дружина… чакало повдига

огоя чакало

На 16 март 2024 г. ловците от ЛРД-Огоя пристъпиха с ентусиазъм към три от предварително планираните ловностопански мероприятия в пролетния календар на дружината: монтаж на чакало и хранилка за сено, подхранване на ловния район и най-вече – извършване на пролетната таксация.

Сборен пункт за планираните мероприятия бе базата на дружината в местността „Двете реки”. В багажниците на джиповете бяха натоварени чували със сол на буци и царевица, а върху покривите на част от автомобилите – допълнителните „заготовки” – металните части на хранилка, чакало, както и няколко стълби.

огоя чакало

Заедно с Илиян Владимиров, Станислав Гълъбов, Димитър Рангелов, братята Любо и Иван Иванович и още няколко момчета се качихме по джиповете и с пълна газ поехме по баирите към м. “Изказница”.

Първата работа на ловците, щом пристигнахме, беше да пуснат бензиновите резачки в действие и да разчистят терена от сухи клони, храсти и паднали дървета.

огоя чакало

След това с помощта на здрави въжета и стълбите започнаха да изтеглят нагоре по ствола на избраното дърво най-напред пиедестала на чакалото, а после парапетите и предпазния ограничител.

Илиян Владимиров сподели, че е идвал тук още преди месец, за да избере подходящото дърво, дори се е качвал на него и е измерил необходимите параметри, за да се закрепи здраво основата на това чакало. След това сам е заварил частите, както тези и на хранилката за сено на сърните. В топлия мартенски ден вече подготвените за монтаж съоръжения само бяха закарани на място и момчетата започнаха да ги сглобяват.

огоя чакало

Докато течеше монтажът на чакалото, Станислав, Ивайло и Иван тръгнаха с единия от джиповете към вече изградената хранилка, където изсипаха два чувала с царевично зърно. Като финал на ползотворния ден момчетата закрепиха и хранилката за сено за сърните и  едва тогава, изпотени от работа, но доволни, се качихме обратно по джиповете и се отправихме към ловната база.

огоя чакало

Междувременно, друга част от ловците, разпределени за извършване на таксацията в този ден, вече бяха събрали данните за дивечовите запаси в ловностопанския район на дружината. Таксационният протокол бе оформен от председателя Николай Петков, а информацията в него за тази година гласи: дива свиня – 35 бр., сърна – 99 бр., вълк – 1 бр., чакал – 4 броя.

Юри ТОЧЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ