140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРД-Павелско – Потомствен ловец демонстрира завидно майсторство

Николай ЧАПАНСКИ

Отлична слука радва ловците от дружинката в родопското село Павелско, която е част от състава на ЛРС-Хвойна. Тя е една от най-големите в този край, в нея членуват над 120 ловци и затова е разделена на две групи. В излетите от последните октомврийски седмици павелските ловци потвърдиха своето майсторство. От осемте отстреляни диви свине, шест са слука на Васил Юруков, отговорник на втора група. Повечето глигани са повалени в местността „Райчоското дере“, където тази есен изобилства от едър дивеч.

46-годишният Васил Юруков е потомствен ловец, който се е запалил по лова от дядо си и баща си преди 20 години. От тогава до сега той многократно е показвал своите стрелкови умения и е сочен от колегите си като ловеца с най-точен мерник. Печелил е и състезания по ловна стрелба. Цялата фамилия Юруците, както им казват в селото, са ловци, та затова днес Васко е запалил и сина си. Отговорник на другата група е Гаврил Дочев, който също е отличен ловец. Сговор и разбирателство има не само в павелската дружинка, но и в тези от околните села в община Чепеларе – Хвойна, Малево, Орехово и Забърдо.

Излетите в Павелско завършват с разбор и традиционен ловджийски купон, с настроение и хубави родопски песни в обновената ловна хижа над селото. Месото от отстреляните свине се изследва задължително за трихинелоза и едва след това се превръща в пържоли, кюфтета и луканки. За всичко, което се случва по ловните полета в страната, Васко признава, че научава от любимия си вестник „Наслука“ и е негов редовен абонат вече дълги години.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ