140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРД-Превала – Младок отстреля огромен глиган

Иван СТЕФАНОВ

22-годишен младеж – най-младият ловец в дружинката на северозападното село Превала, отстреля над 250-килограмов глиган в планинските усои. Грамадният екземпляр е първият, при това паметен успех на Георги Росенов.

Младокът тръгнал на 14 октомври, събота, на лов за диви свине заедно с още 17 ловци от селото. „Много исках да ми излезе добра слука, отдавна мечтаех да ударя голямо прасе, но чак такова чудо не съм и сънувал!”, сподели още неотърсилия се от радостните преживявания младеж.

Георги Росенов е внук на ловец и още от малък молел мъжете с пушки да го вземат със себе си в планинските излети. А щом навършил пълнолетие, веднага се записал в курсовете за ловци и взел изпитите с отлични резултати. С извоювания билет в джоба, Гошо се включил веднага в групата на гоначите заедно със западносибирската си лайка Шаду. Но въпреки мерака и страшния нюх на четирикракия помощник, три години късметът не му се усмихвал. В паметната събота обаче звездата на късмета му грейнала ярко.

При първата гонка паднал добър глиган и Георги притаил вътрешното си разочарование, че животното не е изскочило пред него. На втората гонка в един гъстак в м. „Петавица”

ЛАЙКАТА ОТКРИВА ДИВО ПРАСЕ И ЗАЛАЙВА ЯРОСТНО

„Храсталакът беше голям и непроходим. Чувах само гласа на кучето, обикалях, но не успявах да зърна прасето!”, разказва Георги. Накрая, неустоял на напрежението, младежът щурмувал драките, но в същия миг глиганът хукнал. „Трошеше храсти и клони като влак, мернах го за миг и стрелях. Животното обаче само залитна, повторих, то мина още 10 метра и падна! Чак тогава видях какъв страшен звяр е и изтръпнах!”, споделя Георги.

Пристигналите на мястото стари ловци били изумени от слуката. Според тях глиганът тежал над 250 кг.

Това е четвъртото отстреляно диво прасе за този сезон от дружинката в Превала, но е сред най-големите за последните години. Опитните ловци помогнали на Георги да извади глигите и те вече са на стената в дома му. Дължината им от 22.5 см, перфектният им вид и оцветяването със сигурност ще донесат на стрелеца медал, твърдят ветераните.

ГЕОРГИ ОЩЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОПОМНИ

„Такива мигове правят лова велико хоби. Надявам се да имам още много хубави слуки!”, казва ловецът с едва 4-годишен стаж.

След завършването на средното си образование Георги Росенов не успял да си намери работа в родния Северозапад и заминал за Англия. Любовта към родния край и лова обаче не го напуснали и за миг. Затова през лятото младежът се труди на мъгливия остров, а дойде ли есен, се връща, за да не изпусне ловните приключения в Балкана. „През тези няколко месеца отдъхвам и  се зареждам с енергия от планинските красоти и излетите с приятели. Няма нищо по-красиво от България, планината и лова!”, категоричен е Георги Росенов.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ