Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРД-с. Царева ливада: Ловна драма като сюжет за екшън филм

Младен ДОБРЕВ

В студеното утро ловците от групата с отговорник Димитър Станчев към дружина Царева ливада, към ЛРС-Дряново, са се установили на пусии в Трето ловище при с. Косилка – в емблематичната местност „Казана“. Някъде към 9 часа кучето Бари започва да облайва един гъсталак. Водачът му Веселин Маринов е доста далеч от мястото и не го чува. Наблизо има обаче други ловци. Започва позиционно дебнене. Изминават цели 40 минути, през които кучето не спира да лае, а от гъсталака нищо не излиза. Тогава опитният ловец Васил Денчев – Левски решава да действа. Навлиза предпазливо и вижда голям глиган. Стреля по него буквално от упор, но раненото животно се обръща и се нахвърля върху ловеца. В гъсталака няма как да се предпази или да отстъпи. Глиганът го поваля и яростно върти с глигите. След кратката схватка, почувствал се победител, звярът се оттегля към друг гъсталак. Междувременно ранява и едно от кучетата, които го следват.

Дочул изстрелите, Веселин звъни по телефона, за да разбере какво е станало. При новината, че има ранен колега, взема 3-километровото разстояние за 15 минути, като същевременно се уговарят с Ивайло Тошков да прекара възможно най-близо високопроходимата Лада Нива. На помощ на пострадалия се притичат и други негови колеги: Иван Добрев, Димитър Станчев, Генчо Павлов. Раните по бедрата и глезените са пристегнати и превързани, а Васил е откаран в болницата в Дряново. Загубил е доста кръв, но всички знаят, че той е мъжкар и ще се оправи.

На „бойното поле“ драмата продължава. Под въздействието на адреналина и подканван от лая на кучетата, Веселин Маринов тръгва по следите на ранения глиган. Придвижването е много трудно, понеже е наясно, че всеки момент може да бъде нападнат. Това продължава повече от 30 минути. Глиганът действително му се нахвърля още по-разярен и страховит. Но Веско е готов да реагира на мига. Пуска четири бързи изстрела и огромното туловище се строполява буквално в краката му, опръсквайки ботушите му с кръв. Звярът, оказал толкова яростна съпротива, е повален! По-късно е измерен, тежи 217 кг.

Цялата сцена на лова в местността „Казана“ е готов сюжет за зрелищен филм на ужасите или поне за екшън филм. В действителност това е дълбока и силно обрасла падина, някаква обособена дупка от стотина декара, сякаш е дъното на казан. Това е и любимото ловно поле на повечето от участниците в невероятния лов.

В крайна сметка всичко завърши добре. Пострадалият ловец Васил Денчев престоя няколко дни на болничен режим и вече е изписан. Той има толкова богат опит в свинския лов, толкова трофеи са паднали от точния му изстрел, че случилото се няма как да го разколебае и да остави пушката. Ще я носи и занапред, това е ясно за всички. Раните ще зараснат, но белезите по краката му ще напомнят за този фатален 13 октомври, когато е бил на дъното на „Казана“ и се е гледал „очи в очи“ с дявола…

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ