140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРД “Сокол” Оряхово остро протестира срещу “стандартно” писмо на ИАГ

В НЛРС “Съюз на ловците и риболовците в България” е получен протест от Общото събрание на ЛРД “Сокол” – град Оряхово на писмо от Изпълнителна агенция по горите.

Конкретното писмо на ИАГ, наречено от ловците “стандартно”, е повод те да повдигнат за пореден път натрупани с годините нерешени от държавата проблеми във връзка с ловните територии и опазването на дивеча, пожарите и бракониерството, регулирането на хищниците и др.

Което пък на свой ред повдига кардиналния въпрос – а предстоящите за приемане на второ четене в Народното събрание промени в законодателството ще ги решат ли или за пореден път ще ги заметат?

Публикувайки протеста от Общото събрание на ЛРД “Сокол” – гр. Оряхово, от сайта “Дивото” ви приканваме да вземете отношение. Коментирайте под публикацията или до редакционната поща divoto.bg@abv.bg

ПРОТЕСТ

ОТ ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НА ЛРД „СОКОЛ” – ГР. ОРЯХОВО

Относно:  Писмо  № ИАГ-26243/05.08.2016 на ИАГ

ГОСПОДА ОТ НАЦИОНАЛНАТА ЛОВНО-РИБАРСКА ОРГАНИЗАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ,

Най-остро протестираме против изпратеното ни писмо на ИАГ и ще се аргументираме точка по точка, така, както е указано в него.

1. Във връзка с указанията, които ни се дават за пожарите в горските и земеделските територии.

Дължим да отбележим, че това е една подигравка с ловните сдружения по места. Нима не е така? Да ви е известно, господа, колко пъти поставяме тези въпроси на национални съвещания съвместно с представители на ИАГ? Да ви е известно, че сигналите ни до тел. 112 не са единични, а масови и то само в сезона, когато се палят стърнищата. Но какво от това? Някой да е взел някакви мерки? Някой селскостопански земевладелец да е лишен от субсидии? Не, не е и няма да бъде.

Многократно сме поставяли въпроса и писмено, защото полетата ни горяха така, както и през Априлското въстание не е имало такива пожари. Сезирали сме много инстанции, особено пожарната. Нима в София не знаят за това нещо? Нима няма сателити, на които да се види навсякъде? Но щом те могат да минат само с едни указания, защо ние не. Унищожиха ни дивеча. Елате и ловувайте вие на пъдпъдък сега. И, ако смятате, че ловът ще е успешен, просто сте се излъгали.

Плащаме ловните си билети безрезултатно. Предоставят ни се голи полета. Държавните органи нито разселват, нито полагат някакви грижи за дивеча. Само пускат шпицкомандите си от горски надзиратели да унижават обикновения български ловец, който си плаща за това.

Не, господа, ловците не палят огньове в горите и полето. Не знам пишещите тези писма дали са запознати, че след като спре лова пушките се прибират в калъфите и всеки се прибира за да продължи другата част, но не в горите и полето. Да, ясно, стандартно писмо. Измили сме си ръцете и толкова. Значи ще спирате излетите на ловците, така ли? А защо не спрете субсидиите на тези, които палят без страх от закон и каквото и да е. Не плашете гаргите. Те отдавна имат имунитет. Плашете се вие, господа, защото ще дойде време когато не ловците ще са унищожили дивеча, а  тези, които пишат указания без да са направили нищо за предотвратяване на тази престъпна практика. Толкова по този въпрос.

2. Във връзка с бракониерството при индивидуалния лов на хищници.

Господа, явно, пишещите тези редове желаят масово развъждане на хищници, а не на полезен дивеч. Така, както сте го написали излиза, че всички ловни сдружения в България трябва да преустановят лова на хищници. Само не е написано, че трябва да бъде уведомен Светия синод и Папата. Направихте ни архивари, три синджира роби, подчинени на държавния орган.

Ние от ЛРД „Сокол” – гр. Оряхово предоставяме на вас борбата с хищниците, защото това, което сте написали, е подигравка първо към нас като хора и след това като ловци. Дълбок поклон, господа началници, но хищниците влязоха в населените места. Чакалите вият масово. Но какво ви интересува вас?

Вие си затворихте очите, когато се разселиха маса орли във Врачанския балкан. Средствата за изхранването им потънаха в нечии джобове и поради липсата на храна, те дойдоха при нас в Оряхово. Унищожават поголовно дивеча, но всички вие си мълчите, защото на тези разселващи организации нищо не можете да кажете. А  нас, чието хоби  е ловът, ни смятате за престъпници.

Едва ли в друга организация има толкова указания, които имат изпълнителен характер. Дори и глобите сте ни казали колко са. Ние ще търпим. Ще търпим, защото вземате една каца пари от нас без да виждаме никакъв резултат от тях. Докато ние разселваме и се грижим за дивеча, вие ни тъпчете така, както и турчин не ни е тъпкал.

Относно стървищата и чакалата – добре е да вържете хищниците на връзка и да ни ги водите на място. Смешно, господа. И не знаем докога ще продължава това. Указанията са да представяме уши, предни лапи и кожа при отчет на хищниците. А бихме поставили въпроса по друг начин.

Вие плащате само за чакала и вълка, а другите хищници не са ли вредни? Къде отиват нашите пари? Ние ли трябва да ги плащаме? Ако ние ги плащаме, билетите ни трябва да станат по 100-200 лв, които са непосилни за обикновения ловец. Значи ловецът трябва да дойде от 50 км, както е в нашия район, да предостави тези трофеи при нас. Той ще похарчи някъде около 25 лв само за пътни. Вие ще му ги възстановите ли?

Ловните сдружения, господа, се отнасят към този въпрос с голяма отговорност, но вие въобще не сте в час. Затова хората не искат да излизат на лов за хищници. Направете нещо по въпроса. Заплахите ви не намират вече почва, защото хората се убедиха, че кучето лае – керванът си върви.

Нима не сте запознати с един друг закон на ветеринарните служби, че всичко трябва да бъде закарано до екарисажа или ямите, а не да се загробва където и да е. Но, явно ветеринарно дело не се учи във вашите училища.

3. Относно легитимността на писмото.

И за капак на всичко изложено в това писмо е сложен един подпис и една запетайка отпред на друг служител, а не на инж. Тони Кръстев. Той поне за нас е един запознат кадър на горите и надали ще си позволи тази пародия на писмо, на което ние категорично отказваме да се подчиним.

Умоляваме НЛРС-СЛРБ да заведе дело в съда, за да докаже, че е достойна ловна организация и защитава интересите на ловците в България.

ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СДРУЖЕНИЕ ЛОВНО-РИБАРСКО ДРУЖЕСТВО „СОКОЛ” – ГР. ОРЯХОВО

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ