Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРД-Златуша – Съградихме храм… Православен храм!

храм златуша

„Българинът винаги е дър­жал на своята вяра и ревност­но я е защитавал! Дори и в най-мрачните години на влади­чество, той не е губил вяра, а понякога, за да я защити истин­ски, е лягал дори на дръвника под брадвата на палача, но вя­рата си не я е сменял. Да бъде прославен нашият Господ Иис­ус Христос! – с такива думи ни посрещна на входа на новопос­троеният параклис ловецът Бо­рислав Терзиев /Борето/ – един от основните спонсори за да се изгради православният храм „Св. Св. Равноапостоли Петър и Павел“ в софийското село Златуша към общ. Божурище, а съпругата му Ани Терзиева закупи камбаната за храма.

храм златуша

Те двамата и още няколко дарители уреждат финансови­те въпроси, а цялата 34 ЛРД „Златуша-Делян“ към ЛРС- Сливница, с председателя си Владимир Пантов и секретаря Пламен Илиев, както и местни­те жители, се включват доста активно в изграждането на све­тата обител.

– Отдавна си говорим тук, че е нужна черква! Нужно е понякога да се усамотиш от шума и уличната гълчава, да се помолиш на онзи отгоре и да запалиш свещ за спасение­то на душата си! – споделя и председателят на дружината Владимир Панов. – Преди тук е имало храм, но годините и времето са си казали думата!… Неизбежно е!

Петровден е и празникът на селото – виж, три казана с кур­бан здраво клокочат на огъня, а и гостите са много, като по­стоянно идват още и още…!

храм златуша

Тримата енорийски свеще­ници – отец Христо, отец Бо­гомил и отец Асен, извършват тържествен водосвет, след което отец Богомил осветява и благославя и казаните с праз­ничния курбан.

Кратко приветствено слово произнесе и кмета на община Божурище Георги Димов, а на спонсора Борис Терзиев беше връчена юбилейната значка за 125 години НЛРС-СЛРБ, след което и двамата удариха новата камбана на храма.

Юри ТОЧЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ