Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Айтос – Дружината от с. Карагеоргиево e лидер в отстрела на хищници

карагеоргиево лов

Както всяка година през мразовитите месеци ловците от ЛРС-Айтос изпълняват своите задължения по отстрел на хищници.

В дружинките, където има определен график за този вид лов, всяка събота или неделя се събират тълпи от желаещи да участват в гонките. 

Има и такива ловни дружинки, в които една бележка не достига и почти всяка седмица броят на стрелците стига до четиридесет души.

Лидери по отстрел и по брой на ловците, желаещи да участват в групов лов, са няколко дружинки, сред които заслужено водещо място заема ЛРД-Карагеоргиево -тук всеки ловец или гонач е добре дошъл, било то познат или непознат, даже и всеки самопоканил се.

Председател на дружинката е Павлин Павлов, който е и един от редовните гоначи, наред с Орхан Хасанов, Осман Мустафа и други. Често ръководител на лова е Петър Мартинов- поемащ ръководната длъжност в честите случаи, когато председателят води гоначите. 

Ловното поле на дружинката обхваща земи от селата Карагеоргиево, Поляново и част от мерата на самия град. Дружинката освен че намалява числеността на хищниците, извършва и много сериозна дейност по разселване на яребици, зайци, фазани и кеклици.

карагеоргиево лов

В дейността на ловните другари влиза и това, често да проправят горски пътища и да разчистват пътеки- сред които и една еко.

През настоящата година ловците от с. Карагеоргиево и техните гости са най-сериозните като присъствие и като брой отстреляни животни.

През първите излети за хищници броят на отстреляните чакали достига до десет на излет, като на един и същи пост има отстреляни четири чакала от един ловец. 

На 18 февруари при проведеният групов лов бе отстрелян само един индивид и то от ловец, дошъл нарочно от Германия и пристигнал предната вечер.

В дружинката са на мнение, че чакалът на Рамадан Яшар е само един, тъй като популацията се свежда до необходимите граници и бройката намалява.

Всички придобити екземпляри се записват в сдружението, което е и лидер по изплащане на премии за брой хищници.

Ръководеният от от Евгени Петров управителен съвет много отдавна е с прието решение, с което се стимулира отстрела на хищници.

Всеки хищник, било с индивидуална бележка или на групов лов, води до това на дружинката, отчела хищника, да се дават не директна парична премия, а нейната стойност във вид на дивеч за разселване.

В края на  февруари ловците от ЛРД-Карагеоргиево се надяват тяхното старание да даде спокойствие на новородените други видове дивеч.

Айкут Бехич

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ