Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Бяла, Русенско – Задоволство от един добър ловен сезон

бяла сезон

Беленските ловци изпращат един доста добър сезон на фона на големия спад в популацията на дива свиня през последните години заради върлувалата АЧС. Отстреляни са 85 животни при заложен план от 70.

Интересна тенденция се е очертала в хода на сезона. През октомври са регистрирани 12 точни попадения, последвал е спад през ноември с едва 8 слуки, за да дойде бум през декември с 51 диви свине.

бяла сезон

При януарските излети са добавени още 14, за да се стигне до преизпълнение на плана.

Като лидер в престижната класация се очертава дружината от с. Лом Черковна с председател Ивелин Иванов. Там имат актив от 12 животни, включително и няколко трофейни глигана.

Също с 12 точни попадения са дружините от селата Дряновец и Бистренци. Но те ловуват заедно на двете землища и това е общият им актив.

В с. Горно Абланово са завършили с 9 диви свине. В миналото те често са били първенци по отстрел, после е настъпил срив в популацията, а сега отново са сред челниците.

Само едно трихинелозно животно е установено през сезона в дружина Новград, а чумави прасета не е имало и това е обнадеждаващо, че епидемията е отминала окончателно.

По мнението на ръководителя на ЛРС-Бяла Живко Брашнаров този сезон е бил добър, а ще идват и по-добри години. Популацията на дивата свиня бавно се възстановява.

Ето и още статистическа информация от там, която заслужава внимание.

На територията на сдружението са отстеляни 11 благородни елена, все от местни ловци. В рамките на нормалното са и резултатите от птичия лов. Реализирани са 2530 пъдпъдъка, 900 гургулици, 610 гривяци.

бяла сезон
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Отстрелът на хищници също е впечатляващ, с повече от двойно, по-скоро почти тройно изпълнение на плана. Реализираните чакали са 1160 (при план 408). В добавка има и 400 лисици (при план 350).

Е, в това отношение местните ловци заслужават адмирации. Има отлични хищничари по дружините, които с много ентусиазъм вършат тази благородна работа. Сред челниците по острел са ловците от селата Бъзовец, Каран Върбовка, Дряновец и Бистренци.

Младен ДОБРЕВ

Текст сн.

1. Шампионите от с. Лом Черковна, председателят Ивелин Иванов е на преден план

2. Ловът на водоплаващи по Янтра е традиционен

3. Теодор Ганев с актив от чакали на снежен декор

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ