Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Червен бряг – Дивите свине са малко, хищници отстрелват повсеместно

червен бряг лов

„Появиха се диви свине при нас в хода на ловния сезон, имахме някакъв скромен отстрел, но все още сме далеч от добрите стари времена, преди да ни връхлети АЧС. Все пак,   в сравнение с предходната година сме по-добре…“

Това сподели ръководителят на ЛРС-Червен бряг Николай Върбанов и изнесе някои статистически данни относно отминалия ловен сезон.

Реализирани са 9 диви свине, което е повече от 6-те за предходния сезон. Най-добър отстрел са имали ловците от с. Реселец, а епизодична слука са отчели и в гр. Койнаре и с. Глава.

Няма установени пикове или спадове в хода на сезона, по-скоро успехите са били през всичките зимни месеци. Не са отчетени чумави или трихинелозни животни.

червен бряг лов

На територията на сдружението има много фазани. Общият отстрел е 351, което като цифра е отстъпление от миналата година, но популацията категорично не е намаляла. Сякаш този лов не е приоритетен, понеже се налага индивидуално заплащане по 10 лева, а това за по-бедните хора е проблем.

Прави впечатление, че реализираните пъдпъдъци са над 3100, което е повече от двойно над миналогодишното постижение. В района ловът на диви патици е популярен, понеже протича река Искър и има подходящи местообитания. Отчетен е отстрел на 760 патици. При гургулиците ситуацията е сходна с предишните години – реализирани са почти 400. Повече гривяци има в региона, но този лов е труден и няма много мераклии.

червен бряг лов

Контролът на хищници е в рамките на заплануваното. Отстреляни са 255 чакала, което е близо до изпълнението на плана от 312. При лисиците планът е изпълнен стопроцентово – 125 отстреляни при толкова запланувани. Най-силни резултати в борбата с хищниците отчитат в градска дружина Червен бряг, Койнаре, Чомаковци, Сухаче.

През сезона от сдружението са осигурили 8 тона концентриран фураж, отделно дружините си добавят фуражи от земеделски производители, които са и ловци. Поддържат се 25 хранилки-ясли, още 46 за сено и 55 за дребен дивеч.

В състава на ЛРС-Червен бряг има 10 дружини и 350 ловци.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ