Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Червен бряг – В с. Реселец първи се разписаха

реселец лов

Трудно тръгна сезонът за групов лов на дива свиня в ЛРС-Червен бряг. Дивите свине са редки, срещат се по-скоро случайно преминаващи и затова повечето дружини засега са „на сухо“. В с. Реселец първи откриха сметката и може да се каже, че там гледат с повече оптимизъм.

За първия успешен лов са тръгнали от селото 20 ловци, събрали се още на ранина. Проведен е инструктаж от ръководителя на лова Иван Петков и хората са поели към м. „Венеца“, където наблюденията показвали, че се навъртат диви свине. Районът е горист, с пресечен терен и обособени дерета – типична картина на Предбалкана.

Петимата гоначи с кучета са поели по указания маршрут, а останалите ловци са избрали най-подходящите пусии в очакване на вдигнали се животни. В с. Реселец се хвалят, че имат най-добрите ловни кучета в района и този факт бе потвърден много скоро след началото на гонката.

Вдигнат е глиган, който излиза на пусията на Росен Димитров. Следват два точни изстрела от около 50 м разстояние. Животното остана на място. Първата слука за новия сезон е налице. По всеобщо мнение глиганът е към 130-140 кг.

реселец лов

По-късно в хода на гонката вдигат и друго животно, има и стрелба по него, но няма резултат. Кой не могъл да се прицели добре, кой го видял късно, кой бил изненадан в гръб и така.

Това са някои от анализите (оправданията), които влизат в репертоара на участниците след приключване на излета. Пропуските са част от лова и без тях не може. Ако всеки изстрел се окаже точен и безпогрешен, няма да е чак толкова интересно, а и няма да остане дивеч в гората.

Приключват лова до обяд, че времето е топло и жегата вече напира. Доволни са, все пак първи в Червенобрежкото сдружение се разписват. Малко по-късно идва вест, че има отстрелян глиган и в с. Глава…

Младен ДОБРЕВ

Текст сн.

1. Първа слука, а какво ли предстои…

2. Групата се събира на ловната база

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ