140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение
Търсене
Close this search box.

ЛРС-Чупрене проведе четвъртия си ловен събор

На 9 и 10 септември в белоградчишкото село Чупрене, сгушено в пазвите на Свети Николската Стара планина, се проведе “Четвърти северозападен ловен събор Чупрене 2017”.

В програмата на събитието, организирано от ЛРС „Миджур”-Чупрене и община Чупрене със съдействието на НЛРС –СЛРБ бяха предвидени два съборни дни. Първият включваше официалното откриване на събора от гости в лицето на  народните представители Росен Иванов и Филип Попов, директорът на РДГ-Берковица инж. Сашко Каменов, старши експертът към дирекцията по ловно стопанство в ИАГ инж. Василий Георгиев, oиректорът на Северозападно oържавно предприятие инж. Цветко Цветков, инж. Александър Александров също от предприятието, представител на НЛРС-СЛРБ – инж. Георги Младенов, представители на сдружението, кметът на община Чупрене, както и водосвет на знамената на сдружението и ловните дружини за здраве на ловците и техните близки, жителите и гостите на общината и за слука през новия ловен сезон.

След приключването натази част в парка на селото започна екстериорната изложба на ловни кучета със съдии от Сърбия – Зоран Мокритски и Боян Бранкович. Участваха сътезатели в категории „Курцхаар – мъжки и женски”, „Дратхаар – мъжки и женски”, „Общ клас” с участващи кучета от различни породи – българско гонче, бретански шпаньол  и др. и клас „Дете и куче” с участието на най–малките и ловните помощници. В крайна сметка обаче първо място в генералното класиране взе Нели Николова с куче курцхаар, на второ място остана местният участник Велислав Стефанов с куче Рики от породата курцхаар, а на трето – Бисер Петков с лайка .

През втория ден на събора се проведоха две състезания – изпитание на ловни кучета, работещи на дива свиня в гатер и състезание за ловци кучета, работещи със стойка по правилата на  “Свети Хуберт“. В състезанието в гатер участие взеха 12 кучета, като само едно от тях успя да се класира за оценяване – куче Меги, порода посавско гонче, ловец Пенко Човейн от ЛРС “Сокол“-Белоградчик, ловна дружина Димово, всички останали бяха декласирани от състезанието.

По–напрегнато и оспорвано се оказа състезанието по правилата на „Св. Хуберт”. Участниците достигнаха цифрата 24 кучета и 18 участници и бяха разделени на две състезателни батерии. След баражи се получи следното класиране: първо място за Сашо Райчев и куче Фалк, порода дратхаар, второ място за Петър Ветренски с куче Дарко, порода курцхаар, третото място остана за Турхан Ибрям с куче Морена, порода курцхаар и на четвърто място отново Петър Ветренски с куче Кайен, порода курцхаар.

С приключването на състезанията победителите получиха купи, парични и предметни награди, връчени от кмета на община Чупрене Ваньо Костин и председателя на ЛРС “Миджур”  Б. Станков. 

 

Повече информация в бр. 38 на в. “Наслука” на 20 септември

 

Ясен Йорданов

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ